Openstelling Mobilisatiemuseum Weest op uw hoede

PRINSENBEEK - Mobilisatiemuseum 'Weest op uw hoede viert 5 jarig bestaan en herdenkt 80 jaar mobilisatie'.

Omdat de periode voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog in de geschiedenis onderbelicht is gebleven, werd op 29 augustus 2014, precies 75 jaar na het feitelijk ingaan van de algemene mobilisatie, op initiatief van Pim Monné in Prinsenbeek het Mobilisatiemuseum 'Weest op uw hoede' in het leven geroepen. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en is 2019 om meerdere redenen voor het museum een bijzonder jaar.
Op de eerste plaats viert het museum zijn eerste lustrum. Voorts is het dan 80 jaar geleden dat de algemene mobilisatie werd afgekondigd. Tenslotte is het in 2019 al weer 75 geleden dat zuidelijk Nederland en de Baronie van Breda in het bijzonder, werd bevrijd van het Duitse juk. Meer dan voldoende aanleiding dus om aan deze gebeurtenissen speciale aandacht te schenken.

Openstelling

Op zaterdag 31 augustus vanaf 15.00 uur en zondag 1 september van 13.30 tot 16.30 uur is het museum voor het publiek vrijelijk toegankelijk. Onder de titel '75 jaar bevrijding' werd eerder dit jaar in het Stedelijk Museum Breda door een 7-tal (oorlogs-)musea uit de regio al de gezamenlijke tentoonstelling 'Bevochten Baronie' verzorgd. In het verlengde daarvan vestigen die musea de komende tijd middels een estafette-openstelling gericht de aandacht op de bevrijding.
De hoop is gevestigd op een grote toeloop van belangstellenden uit de hele Baronie. Het (geconsolideerde) verhaal van de aan dit project deelnemende musea is immers niet beperkt tot de lokale situatie, maar is nadrukkelijk een onderdeel van onze Vaderlandse geschiedenis.

Onze vrijwilligers staan klaar om U des gewenst rond te leiden. De toegang is gratis maar donatie voor verbetering van het museum wordt zeer op prijs gesteld.

Ingang Pasquélaan naast no 2 in Prinsenbeek. Voor verdere informatie zie www.weestopuwhoede.nl[l]