Hondenkar.
Hondenkar. onbekend

Museum de Rijf verwacht 25.000e bezoeker

PRINSENBEEK - In het 14e jaar van zijn bestaan en inmiddels op de 3e locatie gehuisvest te zijn, gaat het a.s. zondag dan gebeuren, de 25.000e bezoeker.

Het museum staat bij een authentieke boerderij aan de Brielsedreef 39a in een natuurrijke omgeving met een gezellig terras en een fraaie tuin. Er zijn zondag naast de huldiging van de 25.000e bezoeker nog diverse activiteiten zoals de onthulling van de prachtige door Ad Machielsen vervaardigde monumentale schildering "de zaaier" op een graansilo, optredens van de gezellige dameskapel 'Nootweer' en de tijdelijke expositie 'Terug in de tijd met een verdwenen transportmiddel'.

Expositie

Tot ver in de jaren twintig van de 20e eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor, onder of achter de kar liet de mens de hond voor hem werken. Allerlei lasten en vrachten werden per hondenkar vervoerd. Hondenkarren waren populair bij o.a. bakkers, boeren, groenteboeren, kruideniers, looiers, marskramers, melkventers, petroleumventers, schoenhandelaren, slagers en visventers. Maar ook door de Nederlandse posterijen en het leger werden trekhonden ingezet. Officieel werd bij de PTT de hondenkar in 1912 ingevoerd maar in 1850 werden al honden gebruikt voor het vervoer van allerlei vrachten voor “tante POS”. En eind 19e/begin 20e eeuw werd de hond bij diverse onderdelen in het leger ingezet als koerier, bevoorrader en verkenner. Bert Willemen heeft als onderzoeker naar de geschiedenis van hond en hondenkar in de loop van de jaren veel kennis vergaard over dit verdwenen transportmiddel. Aan de hand van unieke, historische beelden vertelde hij in de lezing vorig jaar oktober over het gebruik ervan in de periode tussen 1850 en 1962. Nu kunt u de diverse facetten van dit verdwenen fenomeen ook nog eens in geschrift en beeld zien. En natuurlijk ook de plaatselijke historie rond dit verdwenen transportmiddel komt aan de orde.

Openingstijden 13.30-16.30 u. Toegang gratis.[l]