Films over oorlog en vrijheid te zien bij Stadsarchief Breda

BREDA - In oktober dit jaar is het 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd en er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Dat wordt gevierd en natuurlijk doet Stadsarchief Breda hieraan mee. De gehele maand vertonen we iedere vrijdagmiddag een film van een Bredase filmmaker rondom het thema Vrijheid!

Vrijdag 4 oktober

twee films met een inleiding door de maker Liesbeth van Well:

Take Me To The Sea: Een film van Liesbeth van Well en Marianna Geraci - 14 minuten. Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van eigengemaakte poëtische teksten. De film geeft de vluchtelingen uit Breda een stem en gezicht.

De Wederopbouw in eigen persoon: Eerste openbare vertoning van het filmportret van Cock van Blerck. Een film van Dabbe van den Brand en Liesbeth van Well - 24 minuten. "Vrijheid is niet te beschrijven, zo mooi", zegt Cock van Blerck in de film. Hij heeft twee levens in één verenigd. Zijn oorlogstrauma is nog steeds aanwezig. Maar de levenslust heeft duidelijk gewonnen.

Vrijdag 11 oktober Onbevangen Vastberaden

Een film van Kees Wouters in opdracht van Stadsarchief Breda - 75 minuten. Deze film gaat over het verzet van drie Bredase jongens tijdens de Duitse bezetting. In eerste instantie leek het nog op spelen: NSB’ers pesten en aan radio’s knutselen. Maar naarmate de oorlog verhardde, verloren de activiteiten hun onschuldig karakter.

Vrijdag 18 oktober Zwarte Soldaten

Een film van Joost Seelen - 50 minuten. Een confronterende documentaire over Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid werden van de Waffen-SS. De film won in 2017 een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Film Festival. Het is een prijs voor mediaproducties die bijdragen aan de discussie over Europa en de Europese waarden.

Vrijdag 25 oktober Achter de duinen

Met een inleiding door de maker Peter van den Dungen - 54 minuten. Documentaire over begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog waar aangespoelde lichamen sinds 1923 tot en met de Tweede Wereldoorlog werden begraven, mede dankzij de medewerking van de Duitse bezetters. De film laat zien wat het betekent voor nabestaanden dat hun dierbare vermiste familielid een rustplaats heeft gevonden en dat er mensen zijn, zelfs verre vreemden, die zich om hen bekommeren.

Praktische informatie

Plaats: Stadsarchief Breda, Parade 10, elke vrijdagmiddag in de maand oktober 2019. Aanvang 13.30 uur inloop, 14.00 uur aanvang. Eindtijd: 16.00 uur. Toegang gratis, aanmelden is niet nodig. Meer info: Stadsarchief Breda, 076-5294420 of Liesbeth van Well, l@vanwell.nl. [l]