Brendah Kah met het een boekwerk over de Bredase Heldinne, Maria van Antwerpen.
Brendah Kah met het een boekwerk over de Bredase Heldinne, Maria van Antwerpen. B. Kah

Maria van Antwerpen, een Bredase Heldinne uit de 18e eeuw

BREDA - Maria van Antwerpen werd 300 jaar geleden in Breda geboren. In her kader van de maand van de geschiedenis zal er op vrijdag 4 oktober een lezing over deze fascinerende Bredasche Heldinne worden gegeven.

Tegenwoordig is het thema LHBTI vaak in het nieuws. Maar reeds in de 18e eeuw leefde Maria van Antwerpen jarenlang als man. Hij/zij trad in dienst als soldaat van het Staatse leger, was getrouwd met een vrouw en liet zichzelf als vader registreren bij de doop van zijn/haar kind tot de ontmaskering en veroordeling in 1769.

De lezing wordt gegeven door Brendah Kah. Een verre nazaat van Maria van Antwerpen. Tijdens de lezing wordt het merkwaardige leven bekeken van Maria van Antwerpen, een van de best gedocumenteerde verhalen over een transgender. Reeds in de 18e eeuw werd er een biografie over haar gepubliceerd door Franciscus Lievens Kersteman, getiteld een Bredase Heldinne. Op vrijdag 4 oktober komt Brenda Kah, een verre nazaat van Maria een lezing verzorgen over deze Bredase Heldinne die uiteindelijk in diepe armoede is gesorven. De lezing is in opdracht van Historisch Breda. aanvang 20.00 uur in de Waalse Kerk Breda. Kaartverkoop bij de Vrije Boekhandel, VVV Breda, en aan de Waalse Kerk en info@historisch breda.nl. De kerk is open vanaf 19.30 uur. [l]