Eén van kleurrijke aquarelschilderingen uit de Gradualen: De Heilige Familie. FOTO HENK BAKKER
Eén van kleurrijke aquarelschilderingen uit de Gradualen: De Heilige Familie. FOTO HENK BAKKER Henk Bakker

Ben Hulshof presenteert boek over de Gradualen

BREDA - Op zaterdag 5 oktober presenteert Ben Hulshof het boek ‘De Gradualen van de Laurentiuskerk’. Om 16.00 uur houdt hij het boek ten doop in RK St. Laurentiuskerk aan de Ginnekenweg.

De Gradualen zijn forse boekwerken, waarvan de zwaarste 25 kilo weegt. Ze bevatten alle Gregoriaanse gezangen voor het kerkelijk jaar. Zij lagen al jaren te verstoffen in een la totdat koster Ben Hulshof ze vond. De Gradualen dateren uit de 18e en 20steeeuw. Muzieknoten en tekst zijn nauwkeurig en met veel geduld met behulp van een sjabloon op het tekenpapier aangebracht. Hier en daar worden de notenschriften onderbroken met kleurrijke aquarelschilderingen van de hand van de Ginnekense kunstenaars Jan Oonicx en Richard Pecskovszky.

Verwondering

Wat Hulshof vooral in zijn boek wil benadrukken, is de schoonheid van het Gregoriaans. Ook schets hij de ontwikkelingen van het Gregoriaans door de jaren heen. “De Gradualen oogsten vooral verwondering, waardering en respect”, aldus Hulshof. “De boeken zijn met zoveel zorg, geduld en aandacht samengesteld. Dat verdient een boek.” [l]