Het Laatste Oordeel van Michelangelo

BREDA - Op dinsdag 8 oktober a.s. organiseert de Bredase afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond een voordracht onder de titel "Het Laatste Oordeel van Michelangelo". Spreker is drs. Jan Groote Schaarsberg (classicus).

Michelangelo begint 24 jaar nadat hij de plafondschildering in de Sixtijnse kapel heeft voltooid, in 1536 aan een tweede grote opdracht: een schildering van Het Laatste Oordeel, dat hij voltooit in 1541, op de muur achter het altaar in dezelfde kapel. Weer verraste hij vriend en vijand, dit keer omdat zijn voorstelling van Het Laatste Oordeel fundamenteel verschilde van alle voorafgaande. Waren de reacties op zijn plafondschildering unaniem zeer lovend – hij hield er het epitheton il divino aan over – nu lag dat anders. Naast waardering kreeg hij veel kritiek: te veel naakt, te profaan en zelfs godslasterlijk. Hij heeft het zelfs moeten meemaken dat nog tijdens zijn leven correcties werden aangebracht. In deze lezing zal gedetailleerd op dit alles worden in gegaan.

De voordrachten van het NKV worden gehouden in de collegezaal van het Stedelijk Gymnasium Breda, Nassausingel 7, Breda. De aanvang is 20.00 uur. [l]