Grote deelname bijeenkomsten over dementie

PRINSENBEEK - De twee informatieve bijeenkomsten over dementie van het Dorpsplatform Prinsenbeek op dinsdag 24 en donderdag 26 september zijn een groot succes geworden.

Het Dorpsplatform Prinsenbeek organiseerde de middagbijeenkomsten in woonzorgcentrum Thebe Hagedonk. Iedereen in Prinsenbeek die zich betrokken voelde bij het onderwerp was welkom en kon zich vooraf opgeven voor gratis deelname.

Ruim 65 mantelzorgers, professionals in de zorg en andere geïnteresseerden in de ziekte dementie hebben aan de bijeenkomsten deelgenomen.

De bijeenkomst begon met een informatieve film waarin deskundigen adviezen gaven hoe men het leven met dementie zowel vanuit betrokkene als vanuit zijn omgeving aangenamer kan maken. Daarna zijn in groepen van ongeveer 10 personen onderling de verschillende ervaringen die men zelf in de praktijk heeft besproken. Door de verschillende achtergronden van de deelnemers binnen de groep leverde dit zeer inhoudelijke discussies op die voor allen als zeer leerzaam werden ervaren.

Maar liefst 53 deelnemers hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om met een virtual reality-bril te ervaren hoe iemand met dementie alles beleeft. Deze brillen waren aanwezig om meer bewustwording en begrip voor mensen met dementie te creëren. De professionele begeleiding voorafgaand aan het gebruik van de bril en ook daarna maakte het voor de deelnemer een zeer welkome aanvulling op de bijeenkomst; hoewel ook soms schokkend om dit te ervaren.

Allen waren het bij de evaluatie er mee eens dat het onderwerp dementie niet in slechts een middag is te behandelen en dat deze middag zeer leerzaam was. Er bleek duidelijk behoefte om in een nieuwe bijeenkomst nog dieper in te gaan op dit onderwerp. Een mooie uitdaging voor volgend jaar.[l]