Afbeelding
Foto: PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

Voorbijgangers schrikken: Valkenberg vol drugsafval

BREDA - Voorbijgangers keken donderdagochtend wel even raar op toen zij het park Valkenberg vol zagen liggen met drugsafval. Gelukkig bleek het niet om echt drugsafval te gaan. Het was een ludieke actie om de voorstelling 'De achterkant van Breda' onder de aandacht te brengen.

Rond de klok van twaalf werden er meerdere jerrycans, vaten en tonnen gedumpt in het Valkenberg. De heuse 'drugsdumping' werd in samenwerking met de gemeente gedaan door het Zuidelijk Toneel. Daarmee willen ze hun voorstelling 'De achterkant van Breda', die van 23 tot en met 27 oktober in het Chassé Theater te zien is, onder de aandacht te brengen. De voorstelling gaat over de verborgen samenleving achter drugscriminaliteit in Brabant, Zeeland en Limburg.
De drugswereld is een grote geheime wereld. Toch krijgen we er vaak wat over mee. Door bijvoorbeeld berichtgeving over drugscriminaliteit, drugsafval of drugsdumpingen. Het kan ook zo zijn dat je iemand kent die drugs dealt of misschien gebruik je zelf wel eens ene pilletje op een feestje. Toch ziet bijna niemand de échte 'business' met eigen ogen. Met de voorstelling wil het Zuidelijk Toneel mensen dat kijkje in 'De achterkant van Breda' geven. Daarom laten ze nietsvermoedende voorbijgangers een beetje medeplichtig worden. Een stukje van de 'dumping' vandaan stonden twee acteurs. Zij vroegen mensen om mee te helpen met dumpen. Dit leverde bijzondere en bizarre reacties op. Ook waren er nog anderen aanwezig die onopvallend met mensen in gesprek gaan over drugs. De actie werd eerder al met succes in Tilburg gehouden.[l]

Afbeelding