Reddingsbrigade sluit
bewakingsseizoen af

BREDA - Zondag 29 september hebben reddingsbrigade Breda en Rijen het vaste bewakingsseizoen afgesloten met een jaarlijkse evaluatie. Tijdens de zomermaanden bemanden de verenigingen de twee reddingsposten aan de Asterdplas en de Galderse Meren. De lifeguards op deze posten kwamen deze zomer 89 keer in actie. In de meeste gevallen ging het om het verlenen van eerste hulp. Er vonden 5 grotere reddingsacties plaats, waarvan het 2 keer hulp bij een ernstige oververhitting betrof.

Van begin mei tot eind september houden vrijwilligers van de reddingsbrigade toezicht op de Asterdplas en de Galderse meren. De reddingsposten worden ieder weekend geopend bij een temperatuur vanaf 21 graden Celsius en een regenkans van 60% of minder. Als het weer in de maanden juli en augustus aan deze eisen voldoet, is de reddingspost op de Galderse meren ook doordeweeks bemand.

Rescue board
In totaal hebben 44 vrijwilligers zich ingezet om de veiligheid van de zwemmers te bewaken. De aanwezige lifeguards bestonden niet alleen uit leden van de reddingsbrigades Breda en Reddingsbrigade Moby Dick '72 te Rijen. Enkele leden van de reddingsbrigades Bergen op Zoom, Dordrecht, Hardinxveld-Giesendam en Tilburg droegen hun steentje bij om het bewakingsrooster sluitend te krijgen. Alle vrijwilligers zijn opgeleid via de opleidingslijn van Reddingsbrigade Nederland. Daarnaast volgden zij gedurende het seizoen verschillende trainingen om meer vertrouwd te raken met elkaar en met het aanwezige materiaal. Op de Galderse meren is er dit jaar geƫxperimenteerd met een rescue board, een speciaal surfbord, gemaakt om reddingen mee uit te voeren. De lifeguards hebben hier de afgelopen zomer flink mee geoefend.

Ongevallen
Natuurlijk proberen de vrijwilligers zo veel mogelijk ongevallen te voorkomen. Zo gaven zij bijvoorbeeld voorlichting aan badgasten over de gevaren van het water en deelden zij speciale 06-armbandjes uit aan kleine kinderen, zodat zij hun ouders kunnen laten bellen als ze verdwaald raken tussen alle recreanten. Desondanks hebben de lifeguards hun training deze zomer 89 keer in de praktijk moeten brengen. Meestal ging het hierbij om het verlenen van eerste hulp bij kleine ongevallen, zoals insectenbeten of schaafwonden. Er was 5 keer sprake van een grotere hulpverleningsactie, waarbij er een ambulance naar de post moest komen. Twee van deze gevallen betroffen oververhitting, veroorzaakt door de buitengewoon hoge temperaturen aan het begin van de zomer. De vrijwillige reddingsbrigadiers hebben in alle vijf de gevallen het slachtoffer stabiel overdragen aan de door hen gealarmeerde ambulance.

Winter
Tijdens de laatste bewakingsdag op 29 september evalueerden de lifeguards het afgelopen seizoen. Er werd onder andere gesproken over de reddingsacties tijdens het seizoen, de samenwerking met de gemeente, de pilot met het rescue board en de opbrengst van de trainingen. Tijdens de winter zal de reddingsbrigade zich richten op evenementbewakingen en het opleiden van leden in het zwembad. De nieuwe opleidingsgroepen zijn inmiddels gestart, maar de reddingsbrigade zoekt altijd extra vrijwilligers. Kijk op www.reddingsbrigadebreda.nl voor meer informatie en de mogelijkheid om twee keer vrijblijvend mee te trainen. [l]