Wereld/Anti-armoededag over ongedocumenteerden

BREDA - Op donderdag 17 oktober wordt er van 14.30 uur tot 16.00 uur een workshop door Vincent Jorritsma, coƶrdinator Noodopvang MCB gegeven over de relatie tussen ongedocumenteerden en armoede in het Mondiaal Centrum Roland Holststaart 71.

De vraag is wie zijn zij, maar vooral hoe leven zij? Zij hebben geen recht op uitkering, geen mogelijkheid om zich in te schrijven bij de gemeente, in feite bestaan ze voor instanties niet en hebben er moeilijk toegang toe. Het grootste probleem is dat ze in onzekerheid leven over hun toekomst Uitgelegd wordt hoe iemand in een dergelijke situatie verzeild geraakt en hoe eruit te komen. Ook zullen ongedocumenteerden zelf aanwezig zijn.

Toch hebben zij in het kader van mensenrechten toch recht op Bed, Bad en Brood en Begeleiding zoals door de Raad van Europa bepaald is en door vele gemeenten nu wordt onderschreven. In ieder geval hebben ze recht op onderdak, recht op een douche en recht op voldoende eten. In het Mondiaal Centrum ontvangen ze leefgeld en van de Voedselbank ontvangen ze een voedselpakket. Daarnaast gaan ze naar Welkomsttaal in de centrale bibliotheek om de Nederlandse taal te leren en ook om met anderen in contact te komen.
Vanuit de werkgroep Bed, Bad, Brood en Begeleiding krijgen ze ook een maatje om hem of haar te begeleiden bij alle voorkomende vragen zoals contact huisarts, tandarts, GGZ, maar ook het deelnemen aan sportclubs etc. Er wordt van hun ook gevraagd om te werken aan hun eigen persoonlijke situatie. Deze situatie wordt iedere twee maanden geƫvalueerd door een speciale commissie, waar de Dienst Terugkeer en Vertrek, Vreemdelingenpolitie, Vluchtelingenwerk, Stichting Maatschappelijke Opvang en de gemeente zelf in zit. Het MCB geeft slechts advies over de personen en zorgt voor noodopvang. Deze workshop wordt gegeven in een cyclus om het thema vluchteling, migratie en ongedocumenteerden beter te kunnen begrijpen. Meer info zie www.mondiaalcentrumbreda.nl [l]