Berhane Tesfay (midden) won de 34e editie van de Singelloop. FOTO PERRY ROOVERS
Berhane Tesfay (midden) won de 34e editie van de Singelloop. FOTO PERRY ROOVERS Foto: Perry Roovers

Herfstachtige editie Bredase Singelloop

BREDA - De 34e editie van de Singelloop werd geteisterd door flinke regen. Toch hield dat de deelnemers niet tegen. Het deelnemersrecord van 2018 dat stond op 18.885 hardlopers werd slechts op 100 mensen verschil niet gehaald. Het was Berhane Tesfay die de Singelloop 2019 op zijn naam schreef, met een tijd van 1.03.09 op de halve marathon.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het was afgelopen zondag een kouderecord in Nederland. Nooit eerder bleef de temperatuur op 6 oktober onder de tien graden. En in die kou en regen werd de 34e editie van de AMGEN Singelloop gelopen.

Publiek

Deelnemers lieten zich niet tegenhouden door de regen en de kou. Er stonden bijna evenveel hardlopers aan de start als tijdens het recordjaar 2018. Het publiek was echter minder goed bestand tegen de regen en de kou. Langs het parcours was het rustiger dan afgelopen jaren. Ook bleef het publiek dat er wel was minder lang hangen, vertelt Flip Kitselaar van de organisatie. "Dat moeten we toch wijten aan het mindere weer." Voor het publiek dat de regen trotseerden, waren er weer veel bijzondere deelnemers te aanschouwen. Zo liep de brandweer de Singelloop in vol ornaat, liep er iemand verkleed als Elvis mee en renden er ook meerdere kerstmannen mee om aandacht te besteden aan de Santarun.

Record

Voor de deelnemers mocht de regen de pret niet drukken. En ook de sportieve prestaties werden er niet minder om. Berhane Tesfay won de halve marathon met een tijd van 1.03.09. En bij de vrouwen ging het parcoursrecord eraan. Naom Jebet finishte in 1.08.16 en was door het dolle heen met haar toptijd.

Ook de 40 van Breda wist een record te breken: niet qua tijd, maar qua donaties. De groep hardlopers die voor de vijfde keer alle afstanden van de Singelloop liepen, presenteerden zondag na de wedstrijd een recordopbrengst van 38.343 euro. Dat geld gaat naar twee goede doelen, namelijk Driving Nurses en stichting Ushersyndroom.[l]

Uitzinnige blijdschap bij de finish. FOTO WESLEY VAN DER LINDE
Ook de 40 van Breda rende weer meer FOTO PERRY ROOVERS
De stromende regen hield de duizenden bezoekers niet tegen.
De brandweermannen rennen in uitrusting van vijftien kilo.