Medewerkers van de winnende speelotheek. FOTO SONJA MAUL
Medewerkers van de winnende speelotheek. FOTO SONJA MAUL Sonja Maul

Speel-o-theek Zuid-West is 'Speelotheek van het Jaar 2019'

BREDA - Het thema van de jaarlijks terugkerende verkiezing Speelotheek van het Jaar is in 2019: Iedereen doet mee! Hoe zet je je vrijwilligers en netwerk in? Hoe bouw je een netwerk op? Kortom: hoe verbind je mensen? Met elkaar én je speelotheek? Dit alles om jong en oud, met of zonder beperking aan het spelen te krijgen. Speel-o-theek Zuid-West uit Breda gaf het beste invulling aan dit thema en mag zich met recht Speelotheek van het Jaar noemen.

Speel-o-theek Zuid-West is aangewezen als winnaar door de ruim zestig speelotheekvrijwilligers die 5 oktober aanwezig waren op de Landelijke speelotheken Dag in theater Santbergen te Hilversum. Vooral de tomeloze inzet van de zeven vrijwilligers van speel-o-theek Zuid-West om elke woensdagochtend in Sociaal Cultureel Centrum Huis van de Heuvel actviteiten met kinderen, maar ook met hun ouders en andere groepen in de wijk te ondernemen, maakte grote indruk op de zaal. Met 90% tweedehands speelgoed en een heel klein budget draagt deze speelotheek, waar taalbarrières niet gelden en soms le1erlijk met handen en voeten wordt gecommuniceerd, actef bij aan de culturele uitwisseling in de buurt.

Sonja Maul (speel-o-theek Zuid-West): “Geweldig dat wij de bokaal voor een jaar naar Breda mogen meenemen. Eigenlijk dacht ik dat onze speelotheek te klein zou zijn om een kans te maken in deze verkiezing. Dat wij hebben gewonnen, is meer dan ik had durven dromen.”

Alle deelnemers aan de verkiezing Speelotheek van het Jaar hebben een verslag ingeleverd met daarin de actviteiten die zij in het kader van het thema hebben ondernomen. Vier speelotheken kregen de kans om zichzelf te presenteren op de Landelijke Speelotheken Dag 2019 in Hilversum. Vertegenwoordigers van de aanwezigen leden hebben Speel-o-theek Zuid-West aangewezen als winnaar en daarmee tot Speelotheek van het Jaar 2019. [l]