Wijkbijeenkomst Wijkraad Heusdenhout komt er weer aan

BREDA - Graag nodigen we je uit voor een nieuwe wijkbijeenkomst, op donderdag 17 oktober aanstaande, van 20.00 uur tot 22.00 uur in ’t Houwke, Grote Houw 227. Wil jij wonen in een leefbare en gezonde wijk? Kom dan langs! We gaan met elkaar in gesprek over: Bestuurlijke zaken.

Onze statuten schrijven voor dat de voorzitter wordt gekozen door de wijkbewoners tijdens de algemene wijkvergadering. De huidige voorzitter (Rien Brans) treedt daarom af, maar stelt zich herkiesbaar. Natuurlijk kunnen wijkbewoners zich ook verkiesbaar stellen voor het voorzitterschap. Ambieert u de voorzittersfunctie? Meldt u dan aan via voorzitterheusdenhout@ziggo.nl.

A27 Hinder en overlast

Veel bewoners maken zich zorgen over de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast van de A27. Een terechte zorg als je bedenkt dat de snelweg de wijk schampt. Het stikstofrapport van de comissie Remkes is duidelijk, 'Minder uitstoot en Minder herrie'. Snelheid omlaag.Dorpsraad Bavel en wijkraad Heusenhout trekken hierbij samen op en houden zeker een stevige vinger aan de pols.

Verkeersveiligere Heerbaan

De gemeente Breda heeft een Voorlopig Ontwerp (VO) gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op 9 september. Uitgangspunt daarbij is dat er een snelfietsverbinding wordt gerealiseerd tussen Tilburg en Breda, die vanuit Dorst binnenkomt bij de Heerbaan. Tevens voorziet het Voorlopig Ontwerp in de aanleg van een rotonde ter hoogte van de kruising Heerbaan/ Heusdenhoutsestraat. De bestaande oversteekplaatsen zijn daarbij geschrapt. Veel wijkbewoners, maar ook de wijkraad, vinden dit onverantwoord en een aantasting van de verkeersveiligheid.

Een ander niet onbelangrijk punt van aandacht is dat de gemeente voornemens is om de bestaande oversteekplaatsen bij de aanpak van de Heerbaan te verwijderen. De wijkraad vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Immers, in onze wijk moeten veel mensen en schoolgaande kinderen dagelijks deze drukke weg oversteken. Voor mensen met een beperking geeft dit nog een extra belasting om veilig over te kunnen steken. Wij pleiten voor een veilig Hart van Heusdenhout met een snelheidslimiet van 30 km en veilige oversteekplaatsen.

Door de verkeerswerkgroep is een schriftelijke reactie op het Voorlopig Ontwerp naar het College van B&W gestuurd. Het college heeft hierop is nog niet gereageerd.

Herontwikkeling

In het algemeen valt er nog weinig te zeggen over de voortgang hiervan. Wel is bekend dat de locatie Heerbaan 220-222 mogelijk wordt herontwikkelt. De eigenaar van deze grond, Sprangers Vastgoed, organiseert hiervoor binnenkort een inloopbijeenkomst.

Omgevingswet

Een nieuwe omgevingswet is in aantocht. Deze wet biedt gemeenten de mogelijkheid om met overzichtelijkere regels, de leefomgeving, meer in samenhang in te richten. Maar, deze nieuwe wet biedt ook mogelijkheden aan wijkbewoners. Om een goede speler in het veld te zijn is het van belang dat ook wijkbewoners een visie hebben over de (fysieke) leefbaarheid en bescherming hiervan. De wijkraad toetst plannen die de wijk raken, op veiligheid, gezondheid en leefbaarheid. De wijkraad wil samen met de wijk een omgevingsvisie maken met de werktitel: ”Een Gezond en Leefbaar Heusdenhout”

Wijkbijeenkomst

Wij willen graag weten wat jouw mening is over de ontwikkelingen in de wijk. Laat dus wat van je horen! Wil je de digitale nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een berichtje naar: voorzitterheusdenhout@ziggo.nl; www.heusdenhout.nl www.facebook.com/heusdenhout of via de brievenbus in de Albert Heijn Bisschopshoeve.[l]