Programma Home Movie Day

BREDA - Home Movie Day is een wereldwijd filmevenement. Centraal in de Bredase versie staat het projecteren van (super) 8 mm.-films die bezoekers zelf meebrengen. Op deze wijze komen oude en wellicht waardevolle filmbeelden boven water die nu liggen te verstoffen op zolders of in diepe kasten.

Home Movie Day wordt gehouden op zaterdag 19 oktober in de Dobbelsteen, Doelen 36 in Breda/Princenhage. Inloop vanaf 9.30 uur. De programma's beginnen om 10.00 uur. De entree is gratis, maar omdat de Bredase culturele subsidiepot erg schraal is geworden, staat bij de ingang een bus voor een vrijwillige bijdrage voor de kosten.

Voor dit doel is een aparte zaal in de Dobbelsteen gereserveerd waar van 10.00 tot 13.00 uur doorlopend films geprojecteerd kunnen worden. In de grote zaal van de Dobbelsteen vinden diverse activiteiten plaats. Van 10.00 tot 11.00 uur worden een aantal bijzondere 8 mm.films vertoond, zoals bijvoorbeeld een Sinterklaasintocht in Princenhage eind jaren ’60 van de vorige eeuw. Deze film wordt na deze première opgenomen in de collectie van het Princenhaags museum. Van 11.00 tot 12.00 uur presenteert de Video Camera Club ‘De Baronie’ een selectie van filmwerk uit eigen gelederen. Home Movie Day wil immers eerst en vooral een podium bieden aan de amateurfilm(er). Van 12.00 tot 13.00 is een bijdrage voorzien van het Stadsarchief Breda. Het stadsarchief heeft in zijn collectie ook amateurfilms zitten waarvan het goed is ze weer eens publiekelijk te vertonen. Gekozen is dit jaar voor een film over het leven in de stad in de jaren 1960, 1961 en 1962. En een film over het Oude Stijl Jazzfestival van 1982.

In de grote zaal zijn verder twee bedrijven aanwezig. Bezoekers kunnen hun oude filmprojector en/of filmviewer meebrengen om te laten inspecteren. Daarnaast wordt er gedemonstreerd hoe het digitaliseren van film in zijn werk gaat. Beide stands verstrekken ook informatie over mogelijkheden en kosten om film te laten digitaliseren. Voor verdere informatie: jmbouwmans@ziggo.nl of tel. 076 5226888.