Stamboomcafé en lezing door Els Leijs

BREDA - Woensdag 16 oktober in het Stadsarchief Breda, Parade 10, een stamboomcafé vanaf 13.00, lezing start om 14.00 uur. Toen Nederland werd bevrijd van de Duitsers overspoelde een geluksgolf het hele land, eerst het zuiden in het najaar van 1944, daarna de rest van Nederland in mei 1945. Overal ontstonden spontane straatfeesten, er werd gedanst, gelachen en ja, gevreeën.

De naam Bevrijdingskinderen wordt gebruikt voor kinderen geboren uit relaties tussen Nederlandse vrouwen en onze bevrijders aan het eind van de 2e Wereldoorlog. Dat kunnen Amerikanen zijn, Canadezen, Engelsen, Schotten, Ieren, maar bijvoorbeeld ook Israëliërs. Hoeveel kinderen precies werden geboren uit deze relaties is onbekend, maar 8000 zijn het er zeker wel. Soms wisten hun moeders helemaal niets, zij waren na een avondje feesten zwanger geworden, maar hadden geen idee van welke man op welke avond. Sommige bevrijders bleven langere tijd op één plek. Van deze mannen hadden sommige moeders nog een foto, een naam, een adres.

Bevrijdingskinderen
Bevrijdingskinderen zijn inmiddels ruim “met pensioen”. De kans dat hun vader nog leeft is niet groot. Toch kan zoeken zinvol zijn. Als je biologische vader meer kinderen had, dan kunnen zij je vertellen wat voor man je vader was. Ook hebben ze foto’s. Deze antwoorden op een zoekvraag zijn zeer belangrijk om alle gaten te vullen. ‘Pas als het plaatje compleet is, heb je rust,’ is een veel gehoorde opmerking. Ook zijn er in Nederland kinderen van bezetters, van de Duitsers. Er zijn er zelfs meer dan van bevrijders, ca. 16.000. Voor meer informatie: Leijs & Partners, Postbus 265, 1400 AG Bussum, tel. 035-6950775 of via e-mail info@bevrijdingskinderen.nl [l]