Betrokkenheid van kerken bij vluchtelingen en asielzoekers

BREDA - Het Mondiaal Centrum Breda is een van de vele plaatsen in Nederland waar opvang wordt gerealiseerd voor vluchtelingen die officieel niet mogen blijven, maar ook niet naar hun land terug kunnen en vaak ongedocumenteerd zijn. Veel kerken, protestantse gemeenten, parochies, moskeeën, en vele van hun leden, zetten zich in om vluchtelingen, asielzoekers en ongedocumenteerden in nijpende situaties te ondersteunen en om het beleid van de overheid om te buigen in een humanitaire aanpak. Wat beweegt mensen om zich in kerkelijk verband voor hen in te zetten? En hoe houden zij dit vol in een vaak weerbarstige praktijk?

Het zijn zeker niet alleen mensen uit de kerken die zich dit doen. Niemand heeft immers het alleenrecht op humaniteit. Aandacht voor je medemens is eveneens een zaak van iedereen, of zou dat moeten zijn. Maar waarom doen mensen dit en hoe houden ze het vol? Als je je ervoor inzet, hoe sta je dan anderen te woord, die er geen heil in zien vreemdelingen toe te laten en te herbergen? Hoe bepaal je je opstelling in gesprekken over regeringsbeleid?

Begin november verscheen een brochure van de Raad van Kerken over de betrokkenheid van kerken bij vluchtelingen en asielzoekers. Deze brochure, 'Geloven zonder grenzen', geeft een theologische doordenking, aandachtspunten voor beleid en perspectieven voor de toekomst. De werkgroep vluchtelingen hoopt met de brochure al diegenen die zich met hart en ziel inzetten te bemoedigen en te motiveren om door te gaan.

Het MCB en de raad van Kerken Breda wil graag hierover in gesprek gaan. Daarom komt de voorzitten van de werkgroep vluchtelingen van de Raad van Kerken, Jan van der Kolk, naar Breda om een inleiding te geven op woensdag 18 december om 19.30 uur in het MCB, Roland Holststraat 71.

Zie ook: www.mondiaalcentrumbreda.nl[l]