Poolse parochie gaat Mariakerk en pastorie huren van het bisdom. FOTO HENK BAKKER
Poolse parochie gaat Mariakerk en pastorie huren van het bisdom. FOTO HENK BAKKER Henk Bakker

Poolse Parochie huurt
Mariakerk van bisdom

BREDA - De Poolse St. Maxiliaan Kolbeparochie gaat vanaf februari 2020 de Mariakerk en de daarbij behorende pastorie huren van het bisdom Breda. Daartoe heeft het bisdom de Mariakerk en de pastorie aangekocht van de parochie van de Heilige Familie.

Op zondag 2 februari, Maria Lichtmis, houden de Polen hun eerste eucharistieviering in de Mariakerk. Daarbij zijn ook de parochianen van de parochie van de Heilige Familie uitgenodigd. Met de Poolse parochie maakt de parochie van de Heilige Familie afspraken over de huur van de kerk voor de wekelijkse viering op zaterdagavond, voor uitvaarten en een klein secretarieel steunpunt.

Bloeiende parochie

De St. Maxiliaan Kolbeparochie is een bloeiende parochie. Gemiddeld 300 parochianen bezoeken de wekelijkse viering op zondag die nu in St. Laurentiuskerk in het Ginneken wordt gehouden. Vanwege het groeiend aantal parochianen heeft de Poolse parochie behoefte aan een eigen kerk en ­aan huisvesting in de buurt van hun pastoor Klim. De Mariakerk en de pastorie kunnen daarin voorzien. Bij de zondagse vieringen in de Mariakerk door de Poolse parochie zijn ook Nederlandse parochianen van harte welkom. De Poolse parochie en werd op 1 november 2009 opgericht door bisschop Van Den Hende en maakt sindsdien deel uit van het bisdom Breda.

Voormalige parochies

De parochie van de Heilige Familie omvat de voormalige parochies van Bavel, Ulvenhout, Galder, Strijbeek en Breda-Zuid. De parochie beheert vier kerken en twee kapellen. [l]