Jhon van Tilburg spreekt over omgang met asielzoekers

BREDA - Op woensdag 15 januari om 19.30 uur komt de directeur van Inlia (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers) Jhon van Tilborg in het Mondiaal Centrum Breda, Roland Holststraat 71 spreken over hoe zij met asielzoekers en ongedocumenteerden in Groningen werken. Zoals wellicht bekend heeft op dit moment iedere grote gemeente een oplossing voor asielzoekers en ongedocumenteerden, die niet meer door de overheid opgevangen worden, maar nog wel een verblijfsrecht hebben.

Het Mondiaal Centrum doet dit voor de gemeente Breda en omstreken, maar bestaat in april 2020 vijf jaar en heeft lang niet zo´n staat van dienst als INLIA in Groningen. Daarom zijn we erg verheugd dat Jhon van Tilborg naar Breda komt om over INLIA spreken, dat al ruim 30 jaar geleden is opgericht. Het is opgericht om kerken en instellingen te begeleiden in de opvang van asielzoekers in nood en hen juridisch en maatschappelijk te ondersteunen en hen een Bed, Bad, Brood en begeleiding te geven. Het beschikt op dit moment over 5 stichtingen met 35 beroepskrachten, tien stagiaires en meer dan 100 vrijwilligers. Hij zal uitgebreid ingaan over de ontwikkeling van INLIA met een schip waar ruim 300 mensen opgevangen worden.

Landelijke ontwikkelingen
Daarnaast zal hij ook ingaan op de landelijke ontwikkelingen. Bij de totstandkoming van de huidige regering is afgesproken dat er 5 pilots te weten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen opgericht worden. Er wordt bij de pilots gebruik gemaakt van de ervaringen van Ngo’s op dit moment. Het is een moeizaam proces, omdat op dit moment elke gemeente haar eigen beleid heeft. Zo wordt er in Breda door een speciaal daarvoor benoemde commissie bestaande uit Dienst Terugkeer en Vertrek, Vreemdelingenpolitie, Gemeente, Stichting Maatschappelijke Opvang en Vluchtelingenwerk bepaald wie er wel of niet toegelaten wordt op voordracht van het Mondiaal Centrum. Wordt iemand toegelaten, dan krijgt hij of zij Bed, Bad en Brood en Begeleiding, maar het is verplicht om aan een eigen toekomstvisie te werken. Dat kan zijn onder begeleiding terugkeer naar het land van herkomst, herhaald asielverzoek indienen of door migreren naar een derde land. Ook kan men zelf voor leven in de illegaliteit kiezen. Op al deze vragen, die het asielbeleid ons stellen kan Jhon van Tilborg ons gezien zijn inspirerende manier van spreken on antwoord geven. Meer info via www.mondiaalcentrumbreda.nl [l]