Annette Nobuntu Mul
Annette Nobuntu Mul FOTO MEVR. NOBUNTU MUL

Lezing: Opsoek naar Ubuntu

BREDA - In 2018 bracht Annette Nobuntu Mul, oprichter van Ubuntu Society, een boek uit met de titel “Opsoek naar Ubuntu”. De werkgroep West-Brabant van het Humanistisch Verbond is blij dat zij in Breda een avond wil verzorgen over deze Afrikaanse humanistische filosofie. Via storytelling én interactieve dialoog neemt zij ons deze avond mee op reis in haar zoektocht naar wat Ubuntu is en wat het voor ons kan betekenen.

Ubuntu is een Zuluwoord en betekent letterlijk ‘Een mens is een mens, omdat er andere mensen zijn’. De basis van deze filosofie. Onze westerse wereld heeft de afgelopen eeuwen voor een grote materiële welvaart gezorgd, maar de behoefte aan aandacht voor immateriële vraagstukken is groot. We verkeren in een omwenteling van ratio naar relatie.

Annette heeft in haar zoektocht gesprekken gehad met dierbare Zuid-Afrikanen die op haar levenspad kwamen. Ze sprak de twee moordenaars van Amy Biehl, de gevangenbewaker van Nelson Mandela, de dochter van Desmond Tutu, ex gevangenen op Robben Eiland, de minister van onderwijs, maar juist ook de mensen in de townships.

Op de vraag wat wij ervan kunnen leren meent zij, dat we in elke persoonlijke, professionele, religieuze of politieke ontmoeting of discussie elkaar - boven alles - als mens kunnen zien en onze gemeenschappelijke menselijkheid erkennen. In haar woorden: “Ek moet reis om die wêreld om huis toe te gaan, ek moet praat met ’n vreemde om myself te verstaan’. ‘Ons sien mekaar 17 januari’. Vrijdag 17 januari van 20.00 uur tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Het Klooster, Schorsmolenstraat 13, Breda. Aanmelding: west-brabant@regio.humanistischverbond.nl [l]