Een vernielde mobiele camera FOTO WESLEY VAN DER LINDE
Een vernielde mobiele camera FOTO WESLEY VAN DER LINDE Foto: Wesley van der Linde/ Groennieuws

Discussie over vuurwerkverbod volop gaande in Breda

BREDA - De jaarwisseling is inmiddels alweer ruim een week achter de rug, maar de nasleep voor Breda is enorm. Hoewel de politie tevreden was over de goede sfeer in het uitgaanscentrum, dat enkele dagen eerder nog het toneel was voor meerdere geweldsincidenten, liep het in Breda-Noord mis. De ME moest eraan te pas komen om daar de rust te laten terugkeren, nadat jongeren forse vernielingen pleegden en hulpdiensten met vuurwerk bekogelden.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Voorafgaand aan de jaarwisseling lag de focus voor veel mensen vooral op het uitgaansgebied. Daar beleefde politie een paar dagen eerder nog een dramatische nacht. Er raakten mensen gewond bij een schietincident in de Reigerstraat, een taxichauffeur werd mishandeld en er waren meerdere vechtpartijen. In de nacht van 31 december op 1 januari deden dergelijke situaties zich niet voor. De politie kon spreken van een rustig verlopen nacht in het uitgaansgebied.

Waar de jaarwisseling in het uitgaansgebied sfeervol verliep, liep de situatie in Breda-Noord juist compleet uit de hand. Daar moesten agenten afkomen op een melding van vernieling van een mobiele camera aan de Wensel Cobergherstraat. Ter plaatse troffen agenten een groepje van zo'n twintig jongeren aan die in de gehele wijk vernielingen aan het plegen waren. Naast de mobiele camera's, sneuvelden er ook bushokjes en werd de ruit van een bus vernield. De sfeer was bijzonder dreigend, en de hulpdiensten werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Daarop besloot de politie om de ME (Mobiele Eenheid) in te zetten om de rust in de wijk terug te kunnen laten keren.

Discussie

De uit de hand gelopen situatie in Breda-Noord heeft de discussie over een vuurwerkverbod in Breda weer flink laten oplaaien. Eén van de opties die burgemeester Depla overweegt is een vuurwerkverbod dat geldt voor de problematische wijk. "Zoals aangegeven zal ik met onder andere de politie kijken welke maatregelen we het beste kunnen nemen om dit soort gedrag te voorkomen", aldus burgemeester Depla. "Daarbij misschien wel naar een verbod van vuurwerk in die buurt. Want het is te gek voor woorden dat handhavers en politie worden bekogeld met zwaar vuurwerk." Volgens de burgemeester is het voor de politie lastig om de daders direct aan te wijzen en op te pakken. "Bij een vuurwerk-verbod lijkt dat makkelijker. Want dan is zo'n groep iedereen met vuurwerk aan te pakken."

'Bekogelen hulpdiensten
is te gek
voor woorden'

In de gemeenteraad werd voorafgaand aan de jaarwisseling al gesproken over een mogelijk vuurwerkverbod in de stad. In die discussie bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad tegen een algeheel vuurwerkverbod is.[l]

Landelijk

De discussie in Breda is niet uniek. Ook landelijk wordt de roep om een vuurwerkverbod steeds groter. Dat komt onder andere door de vele schade en de vele slachtoffers dit jaar. Zo moest het Oogziekenhuis Rotterdam ruim meer slachtoffers behandelen dan afgelopen jaren. Ook overleden er in Nederland meerdere mensen tijdens de jaarwisseling. Zo kwamen een vader en zoontje om in een flat in Arnhem, nadat er door vuurwerk brand ontstond in het complex.

Een bushokje dat vernield is FOTO WESLEY VAN DER LINDE
De discussie over een vuurwerkverbod is flink aangezwengeld in Breda FOTO WESLEY VAN DER LINDE