Coventry middaggebed 17/1/2020. FOTO VICTOR WITTER
Coventry middaggebed 17/1/2020. FOTO VICTOR WITTER Victor Witter

Oecumenisch middaggebed in Grote Kerk Breda

BREDA - Al meer dan 20 jaar in de Grote Kerk is er, namens de Bredase Raad van Kerken, elke dinsdag om half één ‘s middags een oecumenisch middaggebed. Een prachtige traditie waarin het Gebed in onze Stadskerk levend gehouden wordt. Tijdens het middaggebed worden de gebeden die door bezoekers van de Grote Kerk in de week daarvóór in de Stiltekapel van de Grote Kerk in het Intentieschrift zijn opgeschreven, voorgelegd aan God.

Afgelopen vrijdag 17 januari was het middaggebed voor het eerst op vrijdag. Voorganger was ds. Roel Knijff, voorzitter van de Bredase Raad van Kerken. Daarmee sloten we aan bij het wereldwijde netwerk van meer dan 200 plaatsen waar elke vrijdag tussen de middag het Coventry-gebed voor Vrede en Verzoening gebeden wordt. We droegen het leed ván mensen, opgeschreven in het Intentieschrift, vóór aan God.

Coventry-gebed

En in het Coventry-gebed voor Vrede en Verzoening legden we het door mensen aangedaan leed, zoals oorlog en armoede, vóór aan God:

“(…) De haat die scheiding brengt tussen volk en volk, tussen ras en ras, tussen klasse en klasse

God van vrede, vergeef het.

Het begerig verlangen dat mensen en volkeren drijft naar het bezit van wat hen niet toebehoort

God van gerechtigheid, vergeef het.

De hebzucht, die de arbeid van mensen uitbuit en de aarde verwoest.

God onze Schepper, vergeef het.

(…) Onze onverschilligheid ten opzichte van het lijden van daklozen en vluchtelingen

God van barmhartigheid, vergeef het.

(…) Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.”

Wortels in de geschiedenis

Het wereldwijde netwerk waar het Gebed van Vrede en Verzoening klinkt, heeft zijn wortels in de geschiedenis. De Engelse stad Coventry werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. In de ruïnes van de uitgebrande kathedraal vond men de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. Voor de Deken van de kathedraal een teken dat als reactie op de verwoesting niet gekozen moest worden voor vergelding, maar voor verzoening.

Netwerk

Na de oorlog ontstond een wereldwijd netwerk van plaatsen waar men de taal ging spreken van verzoening en waar wekelijks het Coventry-gebed voor Vrede en Verzoening klinkt. Een ‘Cross of Nails’, gemaakt van spijkers uit het dak van de verwoeste kathedraal in Coventry staat symbool voor het netwerk. U bent van harte welkom om op vrijdagmiddag om half één het middaggebed bij te wonen! Bidden om vrede en verzoening is meer dan ooit nodig in onze tijd! [l]