Brandveiligheid en Carnaval

BREDA - Brandveiligheid is niet het eerste waar je aan denkt met Carnaval. Maar toch. Weet je wel hoe brandbaar carnavalskleding kan zijn? Of hoe brandbaar de versiering in een kroeg kan zijn? Weet je hoe snel je bij gevaar uit de kroeg kunt komen?

Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar carnavalskleding kan bij open vuur vlam vatten of door een sigaret gaan smeulen. De snelheid waarmee een kledingstuk in brand vliegt en vuur en vlammen zich over de kleding verspreiden is vooral afhankelijk van: De vorm: wijdvallend of nauwsluitend (wijdvallend = snellere verspreiding). De samenstelling van de stof: katoen, linnen, polyester, polyamide, etc. De structuur van de stof: open of dicht geweven, harig of glad oppervlak. Daarnaast vatten plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.

Wanneer de carnavalskleding toch in brand staat, wat moet je dan doen? Doof de vlammen. Dit kan met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Begin direct met koelen van de wond(en). Koelen met lauw, zacht stromend water. Minimaal 10 minuten. Verwijder geen kleding. Let op: Bij kinderen wel de luier uitdoen. Bedek de wond losjes met plastic folie, steriel verband of een schone doek of laken. Waarschuw een arts als er blaren te zien zijn of als de huid er aangetast uit ziet. Bij twijfel ook altijd bellen!

Feestversiering

Bij een goed feestje (en dat is Carnaval) hoort moeilijk ontvlambare feestversiering. De cafébrand in Volendam uit 2000 is een voorbeeld van hoe snel een brand om zich heen kan slaan door versiering die vlam vat. Het is daarom belangrijk dat versiering niet in brand vliegt en dat je bij het ophangen de voorschriften in de gaten houdt.

Goede versiering is moeilijk brandbaar. Dit staat dan vermeld op de verpakking, bijv. met het KEMA-keurmerk. Ook al staat het vermeldt op de verpakking doe zelf een test voor de zekerheid. Hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen. Minimale hoogte 2.50 meter.
Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden. Hang versieringen op met ijzerdraad. Bij horizontaal gespannen versiering onderspannen met ijzerdraad. Gebruik alleen goedgekeurde verlichting, bijvoorbeeld met het KEMA-keurmerk. Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is. Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape vast. Rol kabelhaspels bij gebruik altijd helemaal af. Schakel de verlichting altijd uit wanneer je weggaat of gaat slapen.

Het is belangrijk te weten hoe je het beste in geval van nood kunt vluchten. Brand verspreidt zich namelijk razendsnel.

Let bij binnenkomst in de kroeg op waar de (nood)uitgangen zijn.[l]