Ellen Haarhuis brengt Japan, VS en Rusland bij elkaar met uniek reisproject

BREDA - De Bredase kunstenares Ellen Haarhuis (54) start binnenkort een opvallend internationaal project: ‘Silent muse - in gaze of the beholder’. Drie pentekeningen gaan een jaar lang op reis door drie landen: Japan, Rusland en Amerika. Elke maand verwisselen ze van ‘eigenaar’. Dit mondt uit in een expositie, waarin de kunstwerken, foto’s en persoonlijke ervaringen van de ontvangers worden tentoongesteld. “Ik wil via de kunst mensen met elkaar verbinden, waarbij ik lands- en cultuurgrenzen overschrijd”, vertelt Ellen.

Per land doen twaalf mensen mee, die in een logboekje bijhouden wat hun ervaringen zijn. De drie pentekeningen, zwart-wit op A4-formaat, zijn ingelijst in plexiglas. Ellen vraagt de deelnemers, die het kunstwerk gratis thuisbezorgd krijgen, om foto’s te maken van de pentekening bij hen thuis, de omgeving buiten én een portret van de mensen zelf.

Skype

Voordat de koerier het kunstwerk weer ophaalt, houdt Ellen een kort gesprek via telefoon of Skype. “Na een jaar komt alles bij mij terug: de drie tekeningen, of de muzes zoals ik ze noem, met alles wat daarbij zit. Dat levert straks een bijzondere tentoonstelling op”, vertelt Ellen. Op 7 februari is de officiële aftrap voor ‘Silent muse – in gaze of the beholder’. Via de website www.ellenhaarhuis.nl is de voortgang te volgen.

De filosofie achter het kunstproject is dat we in deze tijd, met alle moderne communicatiemiddelen, makkelijker dan ooit om met elkaar in contact kunnen treden. “Maar ondertussen zijn de begrenzingen nog steeds heel groot. Zijn we wel echt in contact met elkaar? Deze tegenstelling fascineert mij”, vertelt Ellen.

Echt contact

“De behoefte aan echt contact blijft. Ook contact met kunst. Door Instagram, Facebook wordt kunst deelbaar. In musea mag je foto’s maken, maar het daadwerkelijk contact met het werk overtuigt steeds weer. Ik zoek een eigen weg om kunst bij het publiek te brengen. Met Silent Muse breng ik mijn werk terug naar het individu, met zo min mogelijk barrières.”

Kijken naar kunst doe je het best in stilte, is Ellens overtuiging. “Als je ergens naar kijkt dan heb je een unieke individuele blik daarop. Die blik heeft alles te maken met wie je bent; hoe je opgegroeid bent, hoe je dingen hebt geleerd, je karakter en persoonlijkheid is, waar je woont. En als je ergens naar kijkt, dan kijk je dus eigenlijk in de spiegel, want wat je ervaart, zit in wezen in jezelf. Daarom heet het project ook Silent muse - in gaze of the beholder.”

Ellen is heel benieuwd hoe de reacties op haar werk vanuit Japan, Rusland en Amerika van elkaar zullen verschillen. “Tegelijkertijd verwacht ik dat in de reacties meer overeenkomsten zullen zitten dan we misschien vermoeden. Uiteindelijk zijn we in het leven allemaal op zoek naar hetzelfde: liefde en geborgenheid. Wat betekent dit voor ieders reactie op mijn kunst? Dat is het onderzoek en daar ben ik heel nieuwsgierig naar!” [l]