Vocaal ensemble s'OTTOvoces.
Vocaal ensemble s'OTTOvoces. s'OTTOvoces

Bijzondere première in Breda

BREDA - Op 25 april verzorgt vocaal ensemble s’OTTOvoces de première van de bijzondere compositie Bewegingsvrij. De Bredase componiste en celliste Bianca Bongers schreef het werk speciaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van s’OTTOvoces.

Het concert vindt plaats in de Sacramentskerk aan de Zandberglaan in Breda en begint om 20.00 uur. Voorafgaand aan het concert, om 19.00 uur, geeft Bianca Bongers een toelichting op haar compositie Bewegingsvrij. Kaarten zijn te bestellen via de website www.sOTTOvoces.nl. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.

Bewegingsvrij is een compositie voor vocaal dubbelkwartet en cello. Het werk is op ingenieuze wijze gecomponeerd, waardoor het op drie verschillende manieren kan worden uitgevoerd: door vocaal dubbelkwartet met cello, door vocaal dubbelkwartet a capella, meer óók door cello solo! Tijdens het concert zullen alle drie de varianten te horen zijn. Bianca Bongers neemt zelf de cello partij voor haar rekening. Een dergelijke compositie met drie verschillende maar onderling samenhangende uitvoeringsmogelijkheden is voor zover bekend niet eerder gepubliceerd.

Vocaal ensemble s’OTTOvoces bestaat 10 jaar en heeft al aan veel verschillende culturele activiteiten in Breda medewerking verleend. Met de opdracht voor een jubileumcompositie en de bijzondere première op 25 april a.s. levert het ensemble een nieuwe bijdrage aan de versterking van het aanbod van artistieke (top)kwaliteit in Breda. Vandaar dat de gemeente Breda het project met een culturele subsidie heeft ondersteund.

De jubileumcompositie Bewegingsvrij is de rode draad die door het programma van dit concert loopt. Zo klinken er onder andere werken van Ton de Leeuw, Daan Manneke en Arvo Pärt, maar ook van Edward Elgar en Maurice Durufle. [l]