Kletsmajoor motiveert kinderen om brieven te sturen naar opa en oma
Kletsmajoor motiveert kinderen om brieven te sturen naar opa en oma Foto: Stichting Kletsmajoor

Hartverwarmende acties in onzekere tijden

BREDA - Het zijn onzekere tijden. Om het coronavirus in te dammen heeft het kabinet strenge maatregelen genomen. Die houden onder andere in dat alle scholen, sportclubs en horeca dicht moeten blijven tot 6 april. En evenementen met meer dan 100 mensen zijn ten strengste verboden geworden. Maar juist in deze moeilijke tijden is aandacht voor elkaar cruciaal. In Breda ontstonden dan ook al verschillende prachtige initiatieven.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Spandoek

Twintig meter lang is het spandoek dat supportersverenigingen Breda Loco's en Fr0nt76 maandagochtend aan het Amphia ziekenhuis gaven. 'Hier werken de helden van Breda', valt er op het spandoek dat inmiddels aan de gevel van het ziekenhuis hangt te lezen. "De zwaarste wedstrijden worden nu in het Amphia Ziekenhuis gespeeld", laten de Breda Loco's weten. "Alle respect en hulde voor het zorgpersoneel in deze tijden. Jullie zijn de helden van Breda!"

Voor de supportersverenigingen van NAC breekt een bizarre tijd aan. Al het voetbal ligt stil en sinds maandagochtend wordt er door de spelers van NAC ook niet meer getraind. De wedstrijden NAC - Telstar en De Graafschap - NAC worden uitgesteld. Vooralsnog zijn er voor de uitgestelde wedstrijden geen nieuwe data bekend.

'Het zorgpersoneel
zijn de helden
van Breda'

Brieven

Stichting Kletsmajoor richt zich op de eenzame ouderen. Voor hen is een uitstapje naar buiten of het bezoek van een kleinkind vaak het hoogtepunt van de week. Maar ouderen worden geadviseerd om binnen te blijven, en jongeren worden geadviseerd hun opa's en oma's niet meer op te zoeken. Begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook verdrietig. "Daarom geven we via onze speciale actie-website: www.brieven.stichtingkletsmajoor.nl gratis pen-pakketten weg, zodat je voor de komende weken penvrienden kunt worden met je oma, opa, buurman, buurvrouw of ieder ander persoon die je nu even niet live kunt opzoeken!", laat de stichting weten.

Stichting Kletsmajoor kan de eerste honderd pakketjes gratis aanbieden dankzij steun van de gemeente Breda. "Vindt u het als bedrijf ook belangrijk om iets extra's te doen voor die mensen die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken? Laat het ons weten via info@kletsmajoor.com.

Gebakjes

Boerschappen is een actie begonnen waarbij mensen gebakjes kunnen doneren aan zorgpersoneel en medewerkers in het onderwijs. "De zorg en het onderwijs staan in de vuurlinie door het Corona-virus. We willen ze laten weten dat we achter ze staan. En daarom willen een kleine hart onder de riem steken van deze toppers", laat Boerschappen weten. Via de website www.boerschappen.nl/gebakje kun je gebakjes doneren. Je kunt zelf kiezen hoeveel, en Boerschappen zorgt dan voor de bezorging. Er zit geen commercieel belang achter de actie: al het geld gaat naar de gebakjes. Voor 5 gebakjes betaal je 12,50 euro

Cadeautjes

"Zorgen voor onze mensen uit de zorg. Omdat zij het zo waanzinnig verdienen in deze hectische tijd." Dat is het idee achter de actie van Zorg voor Zorg. Zij zijn vrijdag gestart met de actie 'zorgvoorzorg076'. De initiatiefnemers gaan met een kleine verrassing langs bij verschillende organisaties die keihard werken voor ons allemaal. Hiermee hopen zij hun waardering te laten blijken. Zo zijn er al tientallen doosjes bonbons uitgedeeld. "Super wat jullie doen in deze hectische tijd!! Onze waardering namens de inwoners van Breda", aldus het kaartje bij het doosje bonbons.

Daarnaast wordt er ook hulp aangeboden. "Als wij iets voor jou persoonlijk kunnen doen om je te ontlasten, laat het ons alsjeblieft weten."

Leutpenningen

Voor de horecaondernemers komt de klap hard aan. Zij moesten zondagavond halsoverkop hun deuren sluiten en vervolgens minimaal drie weken dichtblijven. Onder het mom van alle beetjes helpen, probeert stichting leutpenning de cafés een hart onder de riem te steken. Dat doen ze door mensen op te roepen hun leutpenningen in de bus te doen bij hun favoriete cafés. De geldigheid van de leutpenningen zal namelijk niet verlengd worden, en wanneer mensen ze thuis laten liggen dan leveren ze niets meer op. Wanneer penningen gedoneerd worden aan een café, dan kan Stichting leutpenning de cafés hier nog voor betalen.


De horeca is zelf ook een mooi initiatief gestart. Zij doneren vers voedsel dat ze zelf niet meer kunnen gebruiken nu ze verplicht dicht moeten blijven aan het Amphia ziekenhuis en aan de voedselbank.

'De klap is
groot voor de
horecaondernemers'

Complimentenmuur

Bij het Amphia ziekenhuis is een heuse complimentenmuur neergezet. Op die manier wil het ziekenhuis alle online complimenten omzetten naar een fysieke, offline complimentenmuur waar de medewerkers van het ziekenhuis dagelijks langskomen. Wie ook een bericht op de muur wilt zetten, kan zijn compliment tweeten met de hashtag #Alleheldenindezorg. Zo steek je de zorgmedewerkers een hart onder de riem[l]

De maatregelen

De maatregelen die genomen zijn om het coronavirus in te dammen kunnen dagelijks worden opgeschaald. Houd voor actuele informatie over Breda www.bredavandaag.nl in de gaten of ga voor de landelijke informatie naar de site van het RIVM.

Boerschappen laat mensen gebakjes doneren aan leerkrachten en zorgmedewerkers
De Breda Loco's en FR0nt76 maakten een megaspandoek voor het Amhpia FOTO AMPHIA ZIEKENHUIS