Jonge hoogstamboomgaard bij IJsvermaak. FOTO NATUURPLEIN DE BARONIE
Jonge hoogstamboomgaard bij IJsvermaak. FOTO NATUURPLEIN DE BARONIE Natuurplein de Baronie

Markdal en IJsvermaak weer groener

BREDA - Een oude wens van Vereniging IJsvermaak is uitgekomen.

Op het braakliggende stukje grond aan de Bouvignelaan is een kleine boomgaard aangeplant. Al jaren werkt de Verenging IJsvermaak samen met natuurverenigingen van Natuurplein de Baronie aan de natuurlijke inrichting van het terrein van de IJsbaan. Zodat deze buiten het schaatsseizoen ook een maatschappelijke bijdrage levert.

Landschapsplan

Er is al een paddenpoel aangelegd en zijn er knotwilgen en bessendragende struiken voor de vogels geplant.

Alles op basis van het landschapsplan dat gemaakt is door landschapsarchitect ‘in ruste’, Willem Veenhuizen.

Braakliggend stuk grond

De ledenvergadering van IJsvermaak was blij met het resultaat en drong aan om ook het braakliggende stuk grond bij de entree van IJsvermaak natuurlijk in te richten. Dat is deels van de gemeente.

In het contact van Natuurplein met de groenafdeling van de gemeente Breda reageerde deze direct enthousiast, zodat er nu een kleine boomgaard tussen Bouvignelaan en IJsvermaak aangeplant is.

Een tiental hoogstambomen van Sterappels, Brabantse Bellefleurs, Goudreinetten, Zoete Kers, Okkernoot en aalbessenstruiken maken zo een kleine boomgaard.

Lijkt zelfs wel een voedselbos, waar straks geplukt kan gaan worden.

Water

Maar voorlopig is de aandacht van gemeente, Natuurplein en IJsvermaak in deze droge periode vooral gericht op voldoende water voor dit jonge boomgaardje.

Dat zo het Markdal weer een stukje groener maakt.[l]