Plan voor 270 nieuwe woningen in de Heuvel

BREDA - Er komen 270 nieuwe energiezuinige woningen in De Heuvel te staan. Het gaat om een mix van koopwoningen en sociale huurappartementen. Dat meldt WonenBreburg. Het project is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de wijk.

DOOR DE REDACTIE

De opknapbeurt van de Heuvel begon achttien jaar geleden al. Toen stelde de gemeente het wijkontwikkelingsplan voor de wijk vast. Het moest de verloedering van de buurt keren. Ook veranderde het percentage sociale huur in de wijk van zeventig procent naar vijftig procent. 322 woningen uit de jaren '50 waren niet meer up to date te krijgen en werden daarom eind 2019 gesloopt. WonenBreburg heeft nu een ontwerpbestemmingsplan opgesteld voor de omgeving Hudsonstraat.

Duurzame wijk
Door 160 koopwoningen en 110 sociale huurappartementen te bouwen krijgt de nieuwbouwwijk een gevarieerd aanbod. De oorspronkelijke 'lamellen' structuur in de wijk zal behouden worden. In het noordelijke deel, vlakbij Amundsenweg, heeft WonenBreburg twee appartementencomplexen van ieder circa 55 woningen gepland. In het zuidelijk deel komen 160 eengezinswoningen. Deze zullen gebouwd worden door één of meerdere ontwikkelaars zodat WonenBreburg de bouw van sociale huurwoningen elders kan financieren.

Het wordt een duurzame wijk. De woningen worden energiezuinig en zonder gas. Ook vernieuwt en 'vergroent' het openbaar gebied, door klimaat adaptieve maatregelen met minder verharding en meer groen. Omwonenden zijn de afgelopen periode bij diverse inloopavonden geweest om hierover mee te denken.

WonenBreburg hoopt dat eind 2020 het bestemmingsplan definitief vastgesteld wordt , zodat halverwege 2021 de bouw van de sociale huurwoningen kan starten.[l]