Wekenlang mochten de kinderen niet trainen FOTO CAMIEL BEEKERS
Wekenlang mochten de kinderen niet trainen FOTO CAMIEL BEEKERS Foto: Camiel Beekers

Eindelijk weer trainen: 'De kinderen stralen'

BREDA - Kinderen tot en met 12 jaar mogen door heel Nederland sinds afgelopen woensdag weer trainen en sporten zonder afstand van elkaar te houden. En dat is goed nieuws voor de Bredase verenigingen. Zij stonden te springen om weer te beginnen. Voetbalvereniging Advendo opende zaterdag de poorten.

DOOR CAMIEL BEEKERS

Het is een regenachtige ochtend. En de velden liggen er verlaten bij, bij voetbalvereniging Advendo in de wijk Hoge Vught. Al zeven weken lang heeft geen voetbalschoen het gras aangeraakt. Bestuurslid Ger opent de poort van het complex om alvast de eerste voorbereidingen te kunnen treffen voor de trainingen.

"De kinderen vang ik straks hier op. Ze worden door de trainers meegenomen naar het voetbalveld. Naast het voetbalveld mogen de kinderen nergens naar binnen", legt Ger uit. Hij zet pionnen neer op de parkeerplaats voor het terrein om de ouders op afstand te houden. De eerste training lijkt niet zo druk te worden. "Vanwege de Ramadan zullen veel van onze leden vandaag niet komen. Maar als we maar met een paar kinderen beginnen, dan zullen we anderen vanzelf enthousiasmeren."

Sportkleren al aan

Langzaam komen de eerste kinderen het terrein binnendruppelen. Ze hebben de sportkleren al aan. De regen weerhoudt ze niet om te gaan voetballen, want ze rennen direct het doorweekte grasveld op om te beginnen. Er zijn ook kinderen zonder voetbalschoenen aanwezig. "Vriendjes en vriendinnetjes zijn gewoon welkom en mogen ook meetrainen", legt Ger uit. Je hoeft geen lid te zijn van de vereniging om te komen sporten.

Trainer Robert roept zijn voetballers bij elkaar. Hij is zelf vader van Levi (5), die in het team voetbalt. "Heerlijk om weer training te mogen geven", legt hij uit. "Ik zou ook graag zelf weer willen beginnen met voetballen, maar hier haal ik zeker ook plezier uit." Hij zet de eerste pionnetjes op de grond en begint aan de warming-up. De kinderen mogen met de bal rondrennen en stoppen wanneer hij stop zegt.

"De kleintjes zijn het fanatiekst", lacht Ger die aan de kant staat te kijken naar de training op het veld. Aangezien de voetballers deze ochtend allemaal onder de 12 jaar zijn, wordt er geen rekening gehouden met de afstand. "Alleen ik moet zelf een beetje afstand houden van de kinderen", geeft Robert aan. Ger geeft aan dat bij de kinderen boven de twaalf wel rekening met de afstand wordt gehouden. "We maken dan gebruik van andere soorten trainingsvormen, dus passen over een lange afstand of op doel schieten. Als blijkt dat de kinderen geen afstand kunnen houden, dan stoppen we de training."

Energie

"Ik vind het heel fijn dat ze na zo lang wachten weer mogen trainen. Nu kunnen ze lekker een uurtje hun energie kwijt", legt moeder Claudia uit die samen met een aantal andere ouders op de parkeerplaats kijken naar de training. Ze is niet bang voor gevolgen voor de gezondheid van haar zoon. "Het belangrijkste is dat ze weer achter een bal aan kunnen rennen en de teamgenoten kunnen zien." De kinderen hadden er volgens de ouders dan ook zin in. "Mijn zoon stond gisteren al zijn tas in te pakken", lacht moeder Nancy.

De kinderen stralen

"Je ziet dat de kinderen stralen", geeft trainer Robert aan. De training loopt op zijn einde en de voetballers doen nog even een partijtje ter afsluiting. "Het is ook leuk om je eigen zoon weer te zien spelen. Hij lijkt wel beter geworden, maar dat kan ook komen doordat hij de afgelopen tijd veel buiten heeft gespeeld en gevoetbald." Hij kijkt met een goed gevoel terug op de eerste training. "Ik heb dit wel gemist."[l]

Afbeelding