Gabor Babos
Gabor Babos Foto:

Mattijs Manders neemt stokje van Luuc Eisenga over

BREDA - NAC heeft een nieuwe Algemeen Directeur. Mattijs Manders neemt het stokje van Luuc Eisenga over. '"Gezamenlijk doel wordt om NAC Breda terug te brengen op het hoogste podium, met hart voor de clubcultuur, en met de sportieve ambities die horen bij een club van deze statuur", laat Edwin van Baal namens de Raad van Commissarissen weten.

Afgelopen week maakte NAC bekend dat Luuc Eisinga per 1 juni afscheid neemt van NAC. Zijn vertrek is het gevolg van een verschil van inzicht tussen de Raad van Commissarissen en Luuc Eisenga over het leiden van BVO NAC Breda. "Uiteraard is geprobeerd om elkaar in eenzelfde visie te vinden maar gaandeweg werd duidelijk dat dit niet zou gaan lukken en is de onvermijdelijke conclusie getrokken dat het niet langer in het belang van NAC Breda is om gezamenlijk verder te gaan", liet Edwin van Baal, namens de Raad van Commissarissen weten.De partijen gaan in goed onderling overleg uit elkaar. Alle betrokkenen vinden het spijtig dat er na een periode van slechts een jaar al afscheid genomen dient te worden.

Omdat zo snel mogelijk met de voorbereidingen op het seizoen 2020/2021 dient te worden aangevangen en om een bestuurlijk vacuüm in de huidige COVID-19 crisis te voorkomen, heeft de Raad van Commissarissen al snel een opvolger gezocht en gevonden. Mattijs Manders neemt het stokje over.

Manders

Na bijna een jaar als Algemeen Directeur bij de Eredivisie CV kwam Manders stilaan tot de conclusie dat zijn hart meer ligt bij het leiden van een club.

De keuze voor NAC Breda ligt voor Manders voor de hand. Manders: ,,Ik ken NAC natuurlijk als een echt voetbalbolwerk, een traditieclub waar in Nederland met heel veel warmte over wordt gesproken. De bijzondere sfeer in Breda is alom bekend, en juist die trouwe en loyale achterban maakt NAC tot zo'n enorm interessante en boeiende club. NAC-supporters kunnen ook kritisch zijn, maar dat is alleen maar goed: het tekent juist de enorme betrokkenheid. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde voor NAC. Samen met de rest van de organisatie streef ik de komende jaren naar visie, stabiliteit, continuïteit en groei. Daarbij is het fijn om eindelijk weer eens in Brabant, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, aan de slag te gaan. Ik hecht eraan om te werken in een goed team dat mét elkaar en voor elkaar door het vuur gaat, een basisvoorwaarde voor succes.'' Manders zal op 1 juni beginnen bij NAC.

Keeperstrainer

NAC moest ook op zoek naar een nieuwe keeperstrainer, nadat bekend werd dat NAC-icoon Jelle ten Rouwelaar de overstap maakt naar Anderlecht. Zijn vervanger is Gábor Babos. De 45-jarige Hongaar verdedigde in totaal zes jaar lang het Bredase doel als keeper. Ook was hij in het verleden al keeperstrainer bij de jeugdopleiding. Nu zal hij zich volledig richten op het eerste elftal. "Met Gábor halen we een erg goede en deskundige keeperstrainer binnen, die tevens aansluit bij de ambities die wij als club nastreven", aldus technisch directeur Tom van den Abbeele.

De voormalig doelman kwam in 2000 van MTK Hungaria naar NAC Breda. Na vier jaar onder de lat te hebben gestaan bij de Parel van het Zuiden, waarin hij 128 keer het doel verdedigde in officiële wedstrijden, ging hij naar Feyenoord. Daar werd hij na een jaar verhuurd aan N.E.C., die hem definitief overnamen in het seizoen 2006/2007. Daar stond hij acht seizoenen voor het doel, waarna hij nog voor twee seizoenen terugkeerde naar Breda. Na zijn voetbalcarrière werd Gábor keeperstrainer bij de NAC Jeugdopleiding. In 2018 verliet hij Breda om keeperstrainer bij N.E.C. te worden. Nu, twee jaar later, bewandelt de voormalig sluitpost de omgekeerde route en keert hij terug als keeperstrainer bij NAC. "Toen bij NAC bekend werd dat Jelle weg zou gaan, hebben ze vrij snel contact met mij gezocht en heb ik goede gesprekken gehad met Tom en Peter", aldus Babos. "Dan kom je in de situatie waarbij je moet gaan kiezen tussen twee fantastische clubs waar ik zowel als speler en trainer heel lang heb gezeten. De keuze is gevallen op NAC. Daar waar het voor mij allemaal begon in Nederland. Hier kan ik mij verder ontwikkelen en met de keepers aan de slag. De cirkel is nu rond.''[l]