Op de foto vlnr: Jordy Gideonse,  wethouder Daan Quaars, Rob Neutelings en Mirthe van Dijk. FOTO MEREL JANSE - CURIO
Op de foto vlnr: Jordy Gideonse, wethouder Daan Quaars, Rob Neutelings en Mirthe van Dijk. FOTO MEREL JANSE - CURIO Merel Janse - Curio

Studenten ontwerpen duurzame werkfietsen voor Curio

BREDA - Woensdag 3 juni heeft wethouder Quaars de eerste ‘werkfietsen’ van Curio in gebruik genomen. Deze worden bij de mbo-opleidingen zorg en welzijn van Curio in Breda gebruikt als vervoermiddel tussen de verschillende locaties. De fietsen zijn na een ontwerpwedstrijd onder studenten van de Curio mbo-opleiding signmaker geheel in Curio stijl gewrapt. De winnende studenten, Mirthe van Dijk uit Ossendrecht en Jordy Gideonse uit Goes, kregen op deze Wereldfietsdag een toepasselijke prijs: een abonnement op een Swapfiets.


Aangezien duurzaamheid ook bij Curio een belangrijk speerpunt is, stimuleren ze medewerkers vaker op de fiets naar het werk te komen. Om dat ook bij verplaatsing tussen de verschillende locaties in Breda te stimuleren, zijn enkele fietsen aangeschaft.

Daarmee wordt het laagdrempeliger voor medewerkers om zich ook in werktijd op duurzame wijze te verplaatsen.


Ontwerpwedstrijd voor studenten

Binnen Curio is een mbo-opleiding signmaker. Daarin leren studenten om tekens en aanduidingen te ontwerpen, te produceren en aan te brengen. Zij kregen de opdracht om voor de werkfietsen van de opleidingen in de sector zorg en welzijn in Breda een ontwerp te maken.

De opdracht daarbij was dat los van de naam Curio de thema’s duurzaamheid, vitaliteit, zorg en welzijn tot uiting moesten komen. Meerdere studenten hebben daarvoor een ontwerp ingestuurd.


Swapfiets als prijs

Uiteindelijk zijn er zes ontwerpen voorgelegd aan de jury. De twee winnende daarvan zijn daadwerkelijk uitgevoerd en toegepast – gewrapt – op de fietsen. Woensdag 3 juni, op Wereldfietsdag, zijn ze dus in officieel in gebruik genomen door de wethouder Daan Quaars, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, en Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. De studenten met het meest creatieve idee ontvingen een toepasselijke prijs. Zij mochten wegfietsen op een Swapfiets, die ze komende drie maanden kosteloos mogen gebruiken. De fietsen zijn beschikbaar gesteld door Swapfiets. Swapfiets is het eerste fietsabonnement ter wereld en is te herkennen aan de iconische blauwe voorband.[n]