Foto: Ivo Scheffer
Foto: Ivo Scheffer Foto: Ivo Scheffer

'Het wordt een plek voor iedere Bredanaar'

BREDA - Het is misschien wel één van de meest opvallende horecagelegenheden van Breda: 't T-huis in park Valkenberg. Als het aan jeugdvrienden Joris Zomerdijk en Ivo Scheffer ligt, wordt 't T-huis weer hét stralende middelpunt van het park. Samen gaan zij het avontuur aan om het gebouw weer klaar te maken 'voor de komende twintig jaar'.

DOOR BREGJE KOP EN HANNEKE MARCELIS


Sporten, eten en borrelen. Het is een kleine greep uit de dingen die Bredanaars binnenkort bij het T-Huis in park Valkenberg kunnen doen, als het aan Joris Zomerdijk en Ivo Scheffer ligt. Zij zijn de nieuwe uitbaters van de opvallende horeca-gelegenheid.


Jeugdvrienden

Zomerdijk en Scheffer zijn al lange tijd vrienden. Het tweetal leerde elkaar kennen in de eerste klas op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda. Al als tieners hadden ze een voorliefde voor het markante gebouw in het park. "Ik heb er vroeger een paar zomers gewerkt", vertelt Zomerdijk. "Eigenlijk hadden Ivo en ik toen de droom al om ooit iets te beginnen in het T-huis." En die droom verloor het tweetal niet uit het oog. De twee Bredanaars kwamen onlangs tot een akkoord met de familie De Jonge, eigenaar van het T-Huis.


Op 1 juli hopen de gloednieuwe uitbaters de deuren te kunnen openen. Maar voor het zover is, moet er nog flink worden gewerkt aan het pand. De staat van het gebouw laat namelijk te wensen over. "We gaan het hele gebouw flink aanpakken", laat Joris Zomerdijk weten. "Zowel qua looks als qua werkbaarheid is het gebouw straks klaar voor de komende twintig jaar."


Middelpunt

Zomerdijk en Scheffer willen van het T-Huis weer 'het middelpunt van het prachtige park' maken. "Het vernieuwde T-Huis moet een plek worden voor alle Bredanaars. Iedereen van jong tot oud moet zich straks welkom voelen", legt Zomerdijk uit. Zelf zullen Zomerdijk en Scheffer er ook zeker regelmatig te vinden zijn. "Ivo is een echte horecaman, dit past ontzettend bij hem. Hij heeft jarenlang in de Bredase horeca gewerkt", vertelt Zomerdijk. En ook zelf kan hij niet wachten tot hij aan de slag kan in 'zijn' T-Huis. "Ivo en ik willen allebei zeker zelf in de bediening gaan werken. Het is gewoon één van de mooiste plekken van Breda, waar we met z'n allen iets nóg mooiers van willen maken", vertelt de Bredanaar enthousiast. "En kom op, ons kantoor is het Valkenberg. Dat is toch top?"


Bredanaars kunnen straks, op elk moment van de dag, terecht bij het T-huis. "In de ochtend voor koffie, in de middag voor de lunch en 's avonds voor het diner en een borrel." Het T-huis zal iedere dag van 09.00 uur tot 23.00 uur geopend zijn.


Over het T-huis

De gemeente Breda wilde in 1995 graag dat een onderneming zou openen in Park Valkenberg. Daarom werd er een openbare inschrijving voor ondernemers geopend. Samen met haar compagnon deed Marike Schellekens toen mee. Haar plan werd als winnend uitgekozen. Het T Huis werd ontworpen door architect John Körmeling en gebouwd dankzij een investering van Pierre de Jonge. In april 2020 maakte Schellekens bekend na 18 jaar de deur definitief achter zich dicht te trekken. [n]