Afbeelding
Foto: PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

De bestrijding van de processierups is niet pas net begonnen. Al maanden geleden nam de gemeente de eerste maatregelen om de overlast dit jaar te beperken. Daarvoor is een actieplan gemaakt waarbij beheersing van de rupsen het doel is. Voor het plan is 600.000 euro uitgetrokken.


De strijd tegen de processierups is niet enkel iets van de maanden mei en juni. Al maanden eerder nam de gemeente de eerste maatregelen. Zo hing wethouder Paul de Beer één van de 400 nestkastjes op die de gemeente Breda inzet om de aanwezigheid van de natuurlijke vijand van rups, het koolmeesje, te stimuleren.

De aanpak van de gemeente Breda is zoveel mogelijk ecologisch en brengt tegelijkertijd meer biodiversiteit en een divers landschap. Maatregelen zijn naast nestkastjes bijvoorbeeld feromoonvallen, rupsenvallen, het ecologisch maaien onder eikenbomen en het wegzuigen van de nesten. Voor het wegzuigen van de nesten was vorig jaar slechts één zuigmachine beschikbaar. Aan extra machines was toen niet te komen, aangezien alle gemeenten in Nederland met hetzelfde probleem kampten. Dit jaar zullen er twee zuigwagens door Breda rijden, waardoor de gemeente vaker en sneller kan reageren op meldingen. En meldingen zijn er genoeg. In de maand mei kwamen er al ruim 600 binnen bij de gemeente Breda.

Melden

“We nemen veel extra maatregelen dit jaar om de overlast van de rups zoveel mogelijk terug te dringen", legt wethouder Greetje Bos uit. "Maar heb niet de verwachting dat we nooit meer last meer hebben van de processierups. De rups is er nu eenmaal en die blijft. Blijf dus nesten melden via www.breda.nl of 14076."[n]