Ongewone hitte in een stad als Breda

De lange hittegolf van 2018 was aanleiding voor de gemeente om te gaan onderzoeken waar in Breda de hittestress het grootst is. Vorig jaar is er reeds een eerste onderzoeksronde geweest en dat krijgt dit jaar een vervolg.
Maar wat is hittestress eigenlijk? Denkend aan hitte krijgen veel mensen een zomers gevoel, denken aan zwemmen, vakantie vieren en meer aanverwante gedachten. Echter hitte heeft veel invloed op je lichaam en dat wordt vaak onderschat. Hittestress is van persoon tot persoon wel verschillend, maar het kan o.a. leiden tot het zich beroerd voelen, minder goed slapen, ander gedrag zoals agressie en minder arbeidscapaciteit. Uiteindelijk kunnen er ook serieuze aan hitte gerelateerde ziekten ontstaan.

Uit de eerste metingen van 2019 blijkt dat de winkelstraten van de binnenstad en de Grote Markt tijdens perioden van extreem warm weer de meeste hitte produceren. De onderzoekers hebben vorig jaar niet alleen de temperatuur gemeten, maar ook aan bezoekers van de binnenstad een aantal vragen voorgelegd. Deze enquĂȘte behandelde een aantal vragen over de ervaring met hittestress in Breda. Als men in de binnenstad was, dan zocht men verkoeling in supermarkten of in de bibliotheek omdat daar een kunstmatig gekoelde atmosfeer heerste. Anderzijds zocht men verkoeling in het Valkenberg of bij de waterfonteintjes op het Kasteelplein. Alternatieve verkoelingsplaatsen elders in en rond de stad zijn kinderboerderij Wolfslaar, bossen, de Galderse meren en ook de Haven. Gevraagd naar oplossingen droegen de ondervraagden meer waterspeelplekken aan, zonnedoeken over drukke winkelstraten, meer groen bij speelplekken, schaduw op kruispunten en een rivier in de stad.[n]