Eric Heinze, Philip Oronsaye en Jan Hopman. Foto: Henk Ketelaar
Eric Heinze, Philip Oronsaye en Jan Hopman. Foto: Henk Ketelaar Foto: Henk Ketelaar

Racisme is een probleem van ons samen


BREDA – Volgens de Grondwet wordt iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Omdat dit niet in de volle breedte wordt nageleefd, voelt niet iedereen zich in dit land op zijn gemak. Grote spelbreker is het zich niet bewust zijn van elkaars positie en achtergrond. Onder andere om die reden wordt komende zaterdagmiddag in de Fransciscuskerk de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.

DOOR HENK KETELAAR


Naweeën van de slavenhandel schudden momenteel aan de fundamenten van onze samenleving. Standbeelden van nationale helden die zich met slavenhandel hebben ingelaten staan met de naar hen genoemde straatnamen ter discussie. George Floyd die door buitensporig politiegeweld in Minneapolis om het leven kwam, deed de gevoelens van bestaand racisme en onderdrukking oplaaien. In navolging van de in de VS gehouden demonstraties vonden er overal solidaire demonstraties plaats.


Subtiel tot beledigend

“Racisme komt in alle lagen van de bevolking voor,” laten Eric Heinze, Philip Oronsaye en Jan Hopman, drie van de vier organisatoren van Bredase slavernijherdenking horen. De vierde, Roy Emanuel, was afwezig vanwege zijn werk. Eric is Antilliaan en Philip Nigeriaan. Decennialang wonen en werken ze in Breda. Zelf hebben ze aan den lijve ondervonden hoe racisme werkt. Het varieert van subtiele tot ronduit beledigende opmerkingen. Het drietal daarover: “We weten dat de meeste mensen zich totaal niet bewust zijn van het feit dat zij zich discriminerend en/of racistisch opstellen. Daarom kunnen wij het wel relativeren, maar leuk is anders."


Onbewustheid voedt tegenstellingen


“Alles wat er na de dood van Floyd in Amerika wordt geroepen, vertolkt mijn gevoelens,” zegt Eric. Philip is het met hem eens. “Er is geen gelijkwaardigheid. Daar kan ik niet trots op zijn,” zegt hij nadrukkelijk. En alsof hij zich wil verontschuldigen vertelt hij dat zijn opvoeding daar wellicht ook een steentje aan heeft bijgedragen. “Ik ben opgegroeid met de regel: Allereerst respect tonen aan God, dan aan de blanke, pas dan de rest. Het heeft wel even geduurd voordat ik daar overheen was,” bekent hij.


Eric vertelt dat hij door zijn opvoeding ervan beducht is dat er extra scherp op hem wordt gelet, zeker wanneer hij zijn mening wil geven. “Daarom heb ik mijzelf een soort van zelfcensuur opgelegd. Die mij tot tien doet tellen alvorens ik mijn mening geeft,” laat hij eerlijk weten.


“Racisme is iets waarvoor wij met z’n allen verantwoordelijk zijn. Anders heeft het geen zin,” springt Jan in. “In samenwerking met de gemeente, scholen en maatschappelijke instellingen willen we daarvoor een bewustwordingsproces op gang brengen. Daarvoor gaan we ons onder andere zaterdagmiddag inzetten.”


Over de viering

De Herdenking en Viering van de afschaffing slavernij wordt voor de 2e keer de gehouden. Vanwege de coronamaatregelen vindt het dit keer plaats in de Franciscuskerk aan het Belgiëplein. Er kunnen slechts 100 mensen worden toegelaten. Belangstellenden wordt verzocht zich aan te melden via e-mail slavernijherdenking@jaranu.com of tel. 06-24618155[n]