Morgan Freeman in The Shawshank Redemption
Morgan Freeman in The Shawshank Redemption Foto: Screenshot YouTube

Na 25 jaar weer in de bioscoop: 'Een diamant in de wereld van de film'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week The Shawshank Redemption.


In 1994 ging The Shawshank Redemption in de bioscopen draaien, maar veel publiek kwam er niet op af. Zelfs niet na zeven Oscarnominaties. Wel werd hij op grote schaal gehuurd. Na vijfentwintig jaar vond de producent het een goed idee de film op te knappen en opnieuw in circulatie te brengen. Want volgens de internationale movie database (IMDb) is The Shawshank Redemption de beste film aller tijden.

Vanuit het perspectief van de zwarte Amerikaan Ellis (‘Red’) Redding (Morgan Freeman) wordt het leven van de witte Andy Dufresne (Tim Robbins) gevolgd in de Amerikaanse Shawshank gevangenis. Anders dan de meeste gevangenisfilms draait het verhaal niet om het gangsterbestaan tussen rivaliserende groepen of om spectaculaire ontsnappingen, maar om de vriendschap tussen de twee gedetineerden. Andy's grote doel is Vrijheid met een hoofdletter V, maar Red weet niet of hij dat nog aankan.

Shawshank Redemption is een diamant in de wereld van de film. Het is wonderbaarlijk hoe snel je als kijker sympathie voelt voor de gedetineerden Red en Andy, hoewel ze voor moord vastzitten. Tim Robbins en Morgan Freeman weten een emotionele band met de kijker te smeden door het vertrouwen dat ze elkaar geven in een meedogenloze omgeving. Ook Bob Gunton speelt als gevangenisdirecteur de rol van zijn leven. Deze man haat je vanaf seconde één om zijn Bijbelse schijnheiligheid en platte hebzucht.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- Volgens Morgan Freeman was de film aanvankelijk geen succes omdat een film het van mond op mond reclame moet hebben, maar niemand Shawshank Redemption kon uitspreken of onthouden.
- Het maken van de film liep om verschillende redenen vertraging op. Zo wordt er in de film een worm gevoerd aan een raaf. Op last van de diereninspectie zijn de opnames voor deze scene stilgelegd omdat wasworm niet levend mocht worden gevoerd.
Regie: Frank Darabont. Lees de lange versie van deze filmtip op www.bredavandaag.nl[n]