Peter Schouten (midden) tijdens de persconferentie
Peter Schouten (midden) tijdens de persconferentie Foto: Project C

Investeren in een legale wietkwekerij: Het kan bij Project C

BREDA - Een 'historische gebeurtenis'. Dat is hoe Peter Schouten de uitgave van aandelen in Project C noemt. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is het voor mensen mogelijk om aandelen te kopen in een legaal teeltbedrijf voor wiet. En daarvoor hoef je geen torenhoog bedrag in te leggen. "Meedoen kan al vanaf 500 euro", legt Schouten uit.

DOOR DE REDACTIE


Project C Holding werkt al langere tijd aan de voorbereiding van deelname aan het ‘Experiment Gesloten Coffeeshopketen’, ook wel het ‘wietexperiment’ genoemd. Daarbij gaat gekeken worden of het mogelijk is om een gesloten coffeeshopketen te hebben met legale levering, inkoop en verkoop van cannabis. Op die manier moet wiet, wat wel legaal verkocht mag worden maar niet legaal geteeld mag worden, uit het criminele circuit worden gehaald. Bovendien wordt bij de 'wietproef' ook de kwaliteit van de cannabis gecontroleerd, wat de veiligheid voor gebruikers zou moeten verhogen.


De 'wietproef' wordt uitgevoerd in tien gemeenten. Naast Breda doen Almere, Arnhem, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad mee. De wietproef loopt 4 jaar. De overheid maakte onlangs bekend dat teeltbedrijven die aan het experiment willen deelnemen vòòr 28 juli 2020 een vergunningaanvraag moeten hebben ingediend. En die datum gaat Project C zeker halen, bevestigden zij vorige week tijdens een persconferentie in Breda.


Aandelen

Oprichters Peter Schouten, Joep van Meel, en Ronald Roothans bieden met Project C beleggers aandelen aan in hun bedrijf. Het gaat om 199.999 aandelen van ieder 25 euro per stuk. "Het is een historische gebeurtenis", legt Schouten uit. "Nooit eerder konden beleggers aandelen kopen in een bedrijf dat legaal wiet produceert."

Wie mee wil doen, moet minimaal worden ingeschreven op 20 aandelen. Kleine beleggers kunnen dus al meedoen vanaf 500 euro. Maximaal kunnen er 4.000 aandelen worden gereserveerd. Grotere beleggers kunnen in de eerste investeringsronde van Project C niet meer dan één ton besteden.


Geïnteresseerde beleggers lopen geen enkel risico dat zij hun investering in rook zien opgaan omdat Project C geen vergunning krijgt van de overheid, benadrukt Schouten. “Het niet verkrijgen van een vergunning is een ontbindende voorwaarde,” legt hij uit. “Als de overheid beslist geen vergunning te verlenen aan Project C worden de nieuwe aandelen niet uitgegeven en hoeven de inschrijvers niets te betalen.”


Project C geeft in totaal 199.999 nieuwe aandelen uit. Dat gaat dus om een investering van 5 miljoen euro. Dat is een eerste stap in het meerjarige proces. Het bedrijf heeft in totaal 29,2 miljoen euro aan kapitaal nodig om haar plannen volledig te verwezenlijken voor de gehele duur van de wietproef.


Planning

De verwachting is dat in het najaar de telers geselecteerd zullen worden. De uiterlijke deadline voor de toewijzing ligt nog iets later, namelijk op 28 januari 2021. De inschatting is dat het daarna nog een half tot een jaar zal duren voordat er kwantitatief en kwalitatief genoeg cannabis is geteeld in voldoende variëteiten om het experiment te kunnen starten. [n]