Van Eijnatte aan het werk. In het werkproces kristalliseert het beeld zich uit.
Van Eijnatte aan het werk. In het werkproces kristalliseert het beeld zich uit.

Onbevangen kijken naar vleugels, water en licht

BREDA - Voor het negende jaar exposeert in Ginneken de Bredase kunstenaar Ludovicus van Eijnatte. In en rond de monumentale protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan staan zeven nieuwe werken in natuursteen.


Ieder werk vertelt een eigen verhaal. De verstilde ruimte en entourage van de tuin, de kerk en het oude kerkhof versterken dat verhaal.

De titels van de werken nodigen uit tot inkeer en de relatie met de omgeving blijft altijd meedoen. ‘Verstild en sereen, een uitnodiging om naar binnen te kijken zonder te vervreemden van de wereld’, vat predikant Eward Postma het werk van Van Eijnatte samen.

‘Wat een kunstenaar als Van Eijnatte doet, sluit bovendien aan bij wat we als samenleving zeker de afgelopen maanden zijn gaan doen: zoeken naar taal die hoop geeft en troost biedt.’


Licht, water, vleugels

De werken zijn gekozen rond de thema’s licht en water. Het accent op licht sluit direct aan bij de spirituele architectuur van de kerk, die op het oosten is gericht en van binnen baadt in het zonlicht.

Water als symbool van dood en leven misstaat al evenmin in een kerk; wie gedoopt is, is ermee in aanraking gekomen. En anders is er wel de nabijheid van de Mark die doet beseffen dat water staat voor alles wat er toe doet.

En dan de vleugels die alle elementen in zich verenigen en met elkaar een dialoog laten aangaan, een symbool van bevrijding tot een echo van alle engelen die de bijbelse verhalen bevolken.

Volop in harmonie met de wereld om zich heen, nodigt het werk van Ludovicus van Eijnatte tegelijk uit om naar binnen te kijken en ons te bezinnen op wat er in ons leven toe doet. Liefde? Contact? De Ander?


Een verhaal ‘zien’

Van Eijnattes beelden vertellen een eigen verhaal. Sereniteit, symmetrie en de plaats waar het werk staat nodigen uit om dat verhaal te ontcijferen en opeens te gaan ‘zien’.

De beelden in het koor van de kerk illustreren dit goed, zegt Van Eijnatte: ‘Die vangen het licht dat door de omringende hoge ramen binnen valt.

Vooral de ‘gevleugelde Lichtdrager’ werkt doorschijnend.’ Dit beeld in albast wordt geflankeerd door ‘Gevleugelden’ en heeft een intense, meditatieve lading, die uitnodigt om stil te worden.


Rond de kerk

Vijf andere werken staan rond de kerk. De ‘Waterdrager’ staat op het gazon langs de Duivelsbruglaan. Op de stilteplek achter de kerk staat ‘Gevleugelde’ met in de twee nissen er omheen ‘Introspectie’ en ‘Vleugeldrager.’

In de Laurentiushof zijn de twee beelden te zien die daar een vaste plaats hebben gekregen.


Nieuwe dimensie

De Protestantse Laurentiuskerk biedt graag ruimte aan het werk van Van Eijnatte. Postma is ingenomen met de beelden.

‘Plekken die je goed dacht te kennen krijgen door de beelden een nieuwe dimensie. Dat ook waar een kerk voor staat: verhalen vertellen die uitnodigen om met nieuwe ogen te gaan kijken.’


Openingstijden

De beelden zijn te zien in de maanden juli, augustus en september. Het terrein rond de kerk is dagelijks open.

De kerk is open op zaterdagen van 11 juli t/m 5 september van 13.30-16.30 uur en op Open Monumentendagen 11 en 12 september van 13.00-17.00 uur.[n]