Wat je zelf kan doen tegen klimaatverandering

Een hoosbui boven je tuin? Of deze nou versteend of vergroend is, in beide gevallen kan er flink wat regenwater op neerkomen. En dan is het ideaal om je tuin om te bouwen tot een regenwatertuin. Een tuin waarin het aangenaam toeven is zonder dat het regenwater allemaal verloren gaat in het riool.


Tegels met een open voeg kunnen regenwater in de grond laten wegzakken. Het grondwaterpeil wordt dan vanzelf hoger. Tegels met open voegen hebben noppen aan de zijkant. Zo blijven de voegen altijd open.
Dankzij de open ruimte tussen de tegels kan het regenwater gedeeltelijk weg lopen, de grond in. Zo ontstaat er zowel in de tuin als in de straat minder wateroverlast. Tegels met een open voeg zijn alleen toepasbaar in een terras, oprit en op tuinpaden. Behalve tegels met noppen kun je ook gewone tegels zonder noppen gebruiken. Ook dan laat je een open voeg (of open stuk) tussen de tegel, maar de belastbaarheid is dan minder groot. De noppen zorgen namelijk voor steun tussen de tegels. De open stukken kunnen dan bijvoorbeeld opgevuld worden met gras, grind of schelpen. Het is met gewone tegels wel belangrijk om goed te letten op de kwaliteit en de stabiliteit van de ondergrond. Dit type verharding kan minder belasting aan en de kans op verzakkingen is een stuk groter.


Vaak denken mensen dat een betegelde tuin minder onderhoud betekent. Maar dat is zeker niet zo, want een versteend oppervlak moet regelmatig geveegd worden. Een paar keer paar jaar dient het onkruid tussen de smalle voegen weggehaald te worden en eventuele algaanslag op schaduwplaatsen verwijderd te worden.[n]