Roy Meyer is één van de bekendste Olympisch sporters van Breda
Roy Meyer is één van de bekendste Olympisch sporters van Breda Foto: Judo

Zij geven alles voor de Olympische Spelen

BREDA - Dat de Olympische spelen dit weekend niet van start gaan, is voor veel sportliefhebbers een domper. Maar was al helemaal veel schakelen voor de Bredase topsporters die al jaren trainen met dat ene doel: Tokio 2020. We zetten er drie op een rij.


Eén van de bekendste Bredase Olympische sporters is judoka Roy Meyer, ook wel bekend als 'The Small Giant'. Hij ontdekte het judoën al jong, maar stopte ermee toen hij een tiener was. Later pakte hij de sport toch weer op, en werd hij al snel één van de beste judoka's van Nederland. In 2016 stond hij in Rio de Janeiro, en dit jaar had hij in Tokio willen staan. De verschuiving van de spelen naar 2021 levert hem 'een bonus(half)jaar mooie momenten op', zoals hij het zelf noemt. In de tussentijd blijft Meyer volop trainen, én helpt hij met het in beweging krijgen van de rest van Nederland. Zo is hij ambassadeur van de Nationale Sportweek.


Voor Nadine Broersen, de trots van AV Sprint, zouden het haar derde Olympische spelen moeten worden. De meerkampster nam eerder in 2012 en 2016 al deel. Dat de Spelen verplaatst werden naar 2021, was voor haar 'overweldigend'. Maar dat het de enige juiste keuze is, weet ze als geen ander. "We moeten denken aan de gezondheid van de maatschappij."


Ook voor meervoudig Nederlands kampioene kogelstoten Melissa Boekelman zouden het haar derde Olympische spelen worden. Ze deed in Sochi mee bij de bobslee, en in Rio de Janeiro bij het kogelstoten. Ze trainde de afgelopen jaren hard om zich in 2020 in Tokio te kunnen bewijzen en, hopelijk, wat mooie medailles binnen te slepen. Maar ook dat zal nog even moeten wachten.


De Olympische Spelen zijn van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Het evenement zal ondanks de verplaatsing Tokyo 2020 Olympic Games blijven heten.[n]