Jan Peter Margry
Jan Peter Margry Foto:

Janske Gorissen wordt
wetenschap

BREDA - Wat heeft Breda uit haar bisdom met de zieneres, het bruidje van Jezus, Janske Gorissen. Ze verlost mensen van hun kwalen en miltvuur onder het vee. Ze is al heilige van het volk als de kerk (Rome)nog niets heeft erkend.


DOOR RINIE MAAS


Haar levensgeschiedenis als wonderdoenster begint in 1925. Maarten Hell van het Meertensinstituut: “In 1925 werd Janske Gorissen ernstig ziek….Ze had angstdromen…de duivel kwam haar halen omdat zij de bruid van Christus wilde worden…Sinds zij visioenen zag liet Janske zich “bruidje van Jezus noemen”. “Berichten van haar heilige echtgenoot en schoonmoeder Maria ontvangt ze via de aartsengelGabriël en de door pastoor Ermenbedachte Solemnis”.


Visioenen

Adrianus C.J. Ermen, vanaf 1928 de dorpspastoor van Welberg en een ambitieuze Mariavereerder, raakte gefascineerd door Janske Gorissen en kwam regelmatig op ziekenbezoek. In 1930- ze was inmiddels 24 jaar oud – raakte Janske op wonderbaarlijke wijze genezen van haar ziekteverschijnselen. Wel bleef ze visoenen zien. De bloedtranen en de stigmata (de lijdenstekenen van Christus) die Janske vertoonde hebben haar dan al vanaf 1932 voor de bevolking tot een martelares, zoniet reeds zaligmakend dan wel heilige gemaakt. “Hoewel de dokter Van den Kar slechts sporen van automutilatie constateerde huilde ze bloedtranen. In 1937 was pastoor Witlox uit Deurne getuige van haar bloedende stigmata”. Pieter Wiegersma laat het boek “boodschapper van de hemel”het licht zien. Hij laat zich over Janske kritischuit en neemt het pastoor Ermen zeer kwalijk dat hij haar zijn inziens gebruikt om Welberg tot het Lourdes in Brabant en de lage landen op te stoten”.


Zuiverheid

“Bij een publieke religieuze plechtigheid in 1939 legde Janske Gorissen, gehuld in witte bruidskleding, de gelofte van eeuwige zuiverheid af. Uit schenkingen financierde zij de inrichting van een Mariakapel in de dorpskerk. Ze genas mensen van hoofdpijnen, spraakstoornissen of een gevaarlijke slikziekte en behoedde de koeien van een veeteler voor uitbraak van miltvuurbesmetting”…En dan valt het doek. Een onderzoek wordt ingesteld door Paus Piux XII. Zijn commissie kan in 1951 de bovennatuurlijke oorsprong van de Welbergse wonderen niet bevestigen. Het betekende het einde van de cultus rond JanskeGorissen. In 2006 brengt bisschop Muskens van Breda ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag in stilte een bezoek aan haar laatste rustplaats. Ondanks het feit dat er valse mystiek is vastgesteld. Over het boek ‘Janske, haar wonderlijke leven’, merkt Hell op ‘dat Rinie Maas in dit werk ruimte laat voor een bovennatuurlijke verklaring van de Welbergse wonderen’.


Margry

De Steenbergse Courant maakt melding dat Jan Peter Margry van het Meertensinstituut overJanskeeen boek schrijft. Hiermee wordt ze wetenschap. Drie auteurshebben zich diepgaand met JanskeGorissen beziggehouden: Albert Delahaye, Pieter Wiegersma en ondergetekende. Een aantalinsiders betwijfelt of daar veel aan valt toe te voegen. Maar, los van het feit dat wetenschappelijk onderzoek altijd waardeheeft, laten wij ons eind 2020graag verrassen. Wij wensen Jan Peter Margry veel succes toe.Janske Gorissen behoort tot de een van 1000 belangrijkste vrouwen in Nederland.[n]