Elzas M’Barek in zijn rol als Turks-Duitse advocaat
Elzas M’Barek in zijn rol als Turks-Duitse advocaat Foto: Screenshot YouTube

'Een interessante en indringende film over een uiterst gevoelig onderwerp'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week Der Fall Collini.


Der Fall Collini is een film over de nasleep van de tweede wereldoorlog in Duitsland. Het gaat over de moord op industrieel Hans Meyer (Manfred Zapatka) in 2001. Italiaans gastarbeider Frabrizio Collini (Franco Nero) is de dader. Het is de jonge advocaat Leinen (Elzas M’Barek) die langzaam achter het motief komt, wanneer tot hem doordringt dat Collini de industrieel heeft gedood met een ouderwets wapen, een Walther, dat door het Duitse leger werd gebruikt in de tweede wereldoorlog. Als bij verder onderzoek blijkt dat Meyer bij de waffen SS in Italië heeft gediend gaat Leinen op onderzoek uit. Langzaam maar zeker komt hij tot het inzicht dat het recht nooit zijn loop heeft gehad en dringt zich de vraag op wie het echte slachtoffer is.

De afrekening met het naziverleden is in Duitsland een gevoelig onderwerp. Het recht moest zijn loop hebben, natuurlijk, maar er waren zware gevallen en lichte gevallen. Alleen, wat is zwaar en wat is licht? Het land moest na alle verwoestingen worden opgebouwd, verdeeldheid moest worden voorkomen, en zo verschoof geleidelijk de opinie over wie fout was in de oorlog en wie alleen maar bevelen uitvoerde.

Felle kritiek
Zijn er wetten in Duitsland aangepast om nazi’s uit de wind te houden? Deze film gaat daar wel van uit, al stellen juristen van niet. Deze film versimpelt misschien wel de problematiek, om deze inzichtelijk te maken en voor het dramatische effect - het blijft een speelfilm, geen documentaire -, maar controversiële wetten waren er wel. Der Fall Collini blijft daardoor hangen als de zure lucht van opgedroogd zweet. Met de keuze voor een Turks Duitse advocaat wordt bovendien de actualiteit binnengehaald, want hoewel Turken in Duitsland de grootste minderheid vormen hebben zij als migranten een flinke achterstand. Ook daardoor heeft de film voldoende diepte om geloofwaardig te zijn. Afrekenen met een traumatisch verleden leidt tot duivelse dilemma’s en dat laat deze film op overtuigende wijze zien.
Met: Elzas M’Brarek, Heiner Lauterbach, Alexandra Maria Lara en Franco Nero. Lees de lange versie van de filmtip op www.bredavandaag.nl[n]