De Rouleurs in hun nieuwe tenue. Foto: De Rouleurs
De Rouleurs in hun nieuwe tenue. Foto: De Rouleurs Foto: De Rouleurs

Van trimmers naar toerfietsers: De Rouleurs 50 jaar

ULVENHOUT - Het begon 50 jaar geleden met een oproep in het Ulvenhoutse kerkblaadje, het Groene Boekske: “sportieve mensen gezocht om samen te fietsen, verzamelen zondagmorgen op het Dorpsplein”. Een groep trimmers meldde zich aan en ging fanatiek van start. Toen Jan Roovers van de gelijknamige fietsenzaak in Ulvenhout daar lucht van kreeg, nam hij het initiatief om de start- en stopplaats te verleggen naar zijn fietsenzaak en om het aanbod nog aantrekkelijker te maken werd er na afloop koffie gedronken in zijn werkplaats. Niet snel daarna werd de Jan Roovers Fietsclub opgericht in 1970 en later in de jaren ‘80 is de naam veranderd in WV De Rouleurs.

Anno 2020 is de vereniging in goede conditie, net zoals haar toerfietsers. Blijkbaar is er in de ruime historie een goede basis gelegd. Een basis die bestaat uit tradities zoals het zondagse rondje waarvan de route in 50 jaar nauwelijks veranderd is, nog steeds zijn de ritten naar Huijbergen en Limburg vaste onderdelen van het jaarlijkse toerprogramma evenals het clubkampioenschap.


Toch is er in een halve eeuw natuurlijk ook wel wat veranderd zoals de techniek en het materiaal van de fietsen, van wol naar Lycra, en van de lederen worst helm naar de lichtgewicht composiet eierdop. Sommige leden verlangen nog af en toe naar de vroege jaren en hullen zich in retro kleding en rijden op stalen fietsen. Ook het activiteitenprogramma is aan verandering onderhevig geweest. Klimtijdritten in parkeergarages, tweedaagse tochten, heuvelritten en een marathon maken regelmatig onderdeel uit van het programma.


Gezelligheid staat voorop

Inmiddels rijden er naast een A en B groep, ook een C en een D groep. De C en D groep bieden activiteiten voor die leden waarvoor het allemaal niet zo hard hoeft, gezelligheid staat voorop. Hiermee voorziet de vereniging in de diverse behoeftes van haar leden, zowel de snelle sportieve leden als de typische toerfietser komt aan zijn of haar gerief. Ja ook haar gerief, want toerfietsen is ook populair geworden onder vrouwen en steeds meer dames melden zich aan.


De vereniging heeft door deze mooie mix van tradities en vernieuwing het voor elkaar gekregen om de tands des tijds te doorstaan. Sterker nog, het ledenaantal is de laatste jaren hard gegroeid. Een dorpse club uit Ulvenhout is het al lang niet meer, wellicht ook nooit geweest. Maar de typische dorpse kenmerken zijn er nog wel. Het is een sociale en gezellige club waar je als nieuw lid je al snel op je gemak voelt. Ook typerend voor de club is dat deze draait op de inzet van tientallen leden die op één of andere manier een bijdrage leveren: ritten organiseren en leiden, materiaal en kleding beheer, ritverslagen, de fotograaf en de chauffeur van de volgauto. Dit creëert saamhorigheid, betrokkenheid, een gevoel van ergens bij horen, en misschien is dat ook wel iets waar mensen in de huidige maatschappij behoefte aan hebben.

Fietsen is gezond voor lijf en geest, het kan altijd. Het kan sportief en competitief of op je gemak. Je kan het alleen doen als rust- of meditatiemoment na een drukke dag, of in goed gezelschap in clubverband zoals bij de Rouleurs.


Waarschijnlijk hebben de leden van het eerste uur dit ook allemaal gezocht en gevonden bij de Jan Roovers Fietsclub. Zouden ze vooraf hebben gedacht dat hun initiatief 50 jaar na dato nog springlevend zou zijn?[n]