Foto: Wesley van der Linde
Foto: Wesley van der Linde Foto: Wesley van der Linde

De gemeente Breda is één van de grootste en bekendste werkgevers van Breda. Bijna alle ambtenaren die thuis kunnen werken, doen dat ook. Het betekent dat van de ongeveer 2100 ambtenaren er momenteel zo'n 1500 thuiswerken.


Wie het stadskantoor binnenloopt, komt 'gewoon' alle ambtenaren tegen die je er normaal ook ziet. Maar de kantoren waar inwoners niet zomaar komen, zijn grotendeels leeg. "We hebben bij de gemeente nou eenmaal medewerkers die hun werk niet vanuit huis kunnen doen", legt wethouder Adank uit. "Zo kun je niet paspoorten uitgeven vanuit je woonkamer. Maar veel andere ambtenaren die bijvoorbeeld een administratieve functie hebben, zitten wel thuis. Het gaat om zo'n 1500 medewerkers."

Voor de gemeente Breda was het een flinke omschakeling. Maar helemaal nieuw is het thuiswerken niet. "Wij hadden het geluk dat we al bezig waren met de ontwikkeling om werk minder plaats en tijd afhankelijk te maken. Corona heeft dat in een stroomversnelling gebracht. En ik hoor van veel ambtenaren dat het goed bevalt." Wel ziet wethouder Adank ook nadelen. "Er is een stille groep waarvan je weinig hoort nu ze thuis werken. Normaal loop je daar dan even langs, maar dat is niet mogelijk. Veel mensen geven bovendien aan dat ze het sociale contact missen." Adank ziet voor de toekomst dan ook een mix voor zich. "Thuiswerken zal ook na corona blijven gebeuren. Maar dan liever wel in combinatie met een paar dagen op kantoor."[n]