Rinie Maas met op de voorfront het standbeeldje:  ‘Schrijvertje’
Rinie Maas met op de voorfront het standbeeldje: ‘Schrijvertje’ Foto: Henk Ketelaar

Rinie Maas presenteert boek ‘Het Dorpsleven’

PRINCENHAGE - De in Princenhage wonende Bredase schrijver/chroniqueur Rinie Maas presenteert op zaterdag 3 oktober in het Museum Princenhage ‘Het Dorpsleven’. Het is al het 27e boek van zijn hand. In 78 verhalen neemt hij de lezer mee naar het dorpsleven van Princenhage toen (1920) en nu.

DOOR HENK KETELAAR

“Schrijven is mijn lust en leven,” zegt hij stellig: “Maar mijn kleinkinderen komen altijd op de eerste plaats.” Rinie is blij, trots en tevreden dat zijn script af is en bij drukkerij Vorsselmans ligt om er een mooi boek in A4 formaat met harde kaft van te maken.

Princenhage

“Het is mij gevraagd om ook eens een boek te schrijven over Princenhage, het dorp waarin ik woon en leef,” vertelt Rinie die daarvoor heel wat onderzoekswerk heeft moeten doen.

Eigen beheer

“Dat wilde ik natuurlijk wel, maar zoiets kost veel geld, dus zonder een investeerder wist ik zou dat niet lukken. Gelukkig meldde zich al gauw Arie Roobol, een financierder, uit eigen dorp.” En mee dat hij dat zegt, staat Rinie op en loopt naar de vensterband in de voorkamer.

Tilt daar een beeldje op waarmee hij vanwege het gewicht zichtbaar moeite heeft. Trots zet hij die op tafel midden op het script van Het Dorp en vertelt glunderend.

Schrijvertje

“Deze heb ik gekregen van Hein Koreman, de Bredase beeldhouwer die ook het beeld “Schrijvertje” aan de Halstraat heeft gemaakt. “Dit hier,” hij klopt het beeldje daarbij op de rug, “is daar een verkleinde uitgave van. Ik kreeg het van hem omdat hij vond dat ik in mijn artikelen en boekwerken de gewone mens met beleving, verbeelding en interpretatie verhief tot zeg maar; ‘een standbeeldje’. Ik ben er geweldig trots op. Niet alleen op dit beeldje maar ook op het daarbij behorende compliment."

Jonge eindredacteur

Rinie is vanaf de middelbare school met journalistiek bezig geweest. Op zeventienjarige leeftijd was hij al eindredacteur van het toenmalige Stadsblad.

Oud-Premier

Oud-premier Dries van Agt stimuleerde hem extra. Hij ontmoette hem toen Van Agt Princenhage bezocht. Op de woorden van oud-wethouder Van Dun dat Rinie ook over Princenhage als dorp schreef, liet Van Agt erop volgen: “Als gij mijn waarde over een dorp schrijft, dan schrijft gij ook over de wereld.”

Dankbaar

Woorden die Rinie nog meer aanmoedigden om zijn werk als auteur voort te zetten. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van de dorpsbewoners. Ze stuurden hem items uit oude dagbladen, brieven en kaarten over ’t Aogje. Welke hij verwerkte. “Daarvoor ben ik ze dankbaar”. Het is dus echt een boek van ons, Princenhaagse dorpelingen.

Het boek is vanaf 3 oktober naast de Cadeauwinkel van Femke Reuvers te koop bij de Princenhage supermarkten Jumbo en Albert Hein en alle Bredase boekhandels.[n]