Leden in de bloementuin. FOTO GIDEON TERLOUW
Leden in de bloementuin. FOTO GIDEON TERLOUW Gideon Terlouw

Sint Ambrosius Bavel heeft drie grote ambities

BAVEL - De actieve en gezellige bijenhouders vereniging Sint Ambrosius Bavel heeft voor de komende jaren drie grote ambities: het kweken van de zwarte bij, maken van een bloementuin met vijftig inheemse planten en het bouwen van een bijenstal voor de vereniging.


Bestuursleden Hans Peter en Thys zijn dit jaar de enthousiaste kartrekkers geweest van het project rond de zwarte bij. Samen met voorzitter Gideon hebben zij dertig bijenlarven van de Texelse zwarte bij opgehaald in Veenendaal. Van het hele proces van overlarven, een complex en heel secuur werk, kun je foto's zien op de site van de NBV, afdeling Bavel. (https://www.bavel.bijenhouders.nl)

In samenwerking met van Stichting De Duurzame Bij zijn er zes volkjes naar Neeltje Jans gebracht om te worden bevrucht. Uiteindelijk zijn daar twee volkjes van overgebleven.

De nieuwe volkjes staan op de bijentuin in Bavel: de uitdaging voor nu bestaat erin om ze goed de winter door te krijgen. Als dit allemaal goed verloopt, kunnen leden en nieuwe leden van Sint Ambrosius Bavel, die ook graag aan het werk willen met de zwarte bij, gratis een aflegger krijgen van deze volken vanaf mei of juni 2021. Een prachtig initiatief waarmee wij als vereniging een actieve bijdrage kunnen leveren aan de terugkeer van de zwarte bij in Nederland!


Ontwikkeling bloementuin

De vereniging heeft in maart van dit jaar een mogelijkheid gekregen om een halve hectare grond te pachten van Mieke Lensen aan de Oude Bredaseweg in Bavel.

De tuin is ingedeeld in drie delen. In het midden van de tuin is een cirkel afgepaald met gaas. Deze middencirkel is bereikbaar via een brede opening. Hierin staan bijenvolken. Om deze bijencirkel heen is een tweede cirkel afgepaald: dit gedeelte wordt permanent begraasd door zes schapen van een lokale boer. Begrazing door schapen heeft een positief effect op de flora: er ontstaat een grotere variatie aan drachtplanten.

Om de schapenring heen is tot slot de wilde bloementuin gepland. Op dit gedeelte van het terrein bestaat al een natuurlijke groei van veel plantensoorten: distels, boerenwormkruid, sint jacobskruiskruid, wilde peen, etc. Het is echter de bedoeling om daarnaast heel gericht planten te gaan uitplaatsen. De vereniging heeft een lange lijst aangeleverd gekregen van de universiteit van Wageningen, waarop planten vermeld staan waarop veel bedreigde wilde bijensoorten zijn waargenomen. Door deze planten te gaan uitzetten, kunnen we als vereniging helpen om de bedreiging van de wilde bijenstand in de regio tegen te gaan.

We hebben al verschillende proeftuintjes gemaakt.

Het is de bedoeling dit nog verder uit te breiden.


Bijenstal

De vereniging heeft als droom om op dit bloemenveld een eigen bijenstal voor de leden te bouwen en is op zoek naar financiƫle middelen om deze droom te realiseren.

Daarom doe wij mee met de Rabo Clubsupport actie. Van 5 tot 25 oktober kunnen 30.000 leden van de Rabobank stemmen op een project van hun voorkeur.


Meedoen

Mocht je met ons mee willen doen aan onze plannen, dan zijn wij opzoek naar jou!

Meld je aan via bijenhouders.bavel@gmail.com[n]