Hoe klimaatvriendelijk is Breda aan de slag?

Wat doet de gemeente Breda en haar inwoners om de leefomgeving zo klimaatvriendelijk mogelijk te maken? Soms zie je niet duidelijk dat er iets gebeurd, maar dat is wel degelijk zo. En alle kleine puzzelstukjes tellen mee.
Enkele voorbeelden
Langs de Claudius Prinsenlaan en de Noordelijke Rondweg zijn holle bermen aangelegd. Die bermen zijn inmiddels begroeid met laagblijvende groene natuur. Het zijn bermen die naar het midden toe schuin naar beneden aflopen. Tijdens zware regenval zorgen de bermen ervoor dat het water wordt vast gehouden. Zo kan het regenwater langzaam de bodem inzakken. Het verkeer heeft op die wegen dan geen last dat ze onder water staan.
In het centrum van de stad heeft basisschool Sint Joseph een groener en gezonder schoolplein gekregen. Het schoolplein heeft minder stenen en meer groen en speelmogelijkheden. Leerlingen, leraren en ouders hebben samen het idee uitgedacht. Vervolgens heeft de gemeente Breda het uitgevoerd. Een onderdeel uit dit plan is een pergola met groene planten en een wilgenhut. Het zorgt tegelijkertijd voor een leuke speelplek voor de kinderen en een natuurlijke schaduwplaats tijdens hete dagen.
Delen van de Oude Vest zijn vergroend door grasstroken aan te leggen. In het gras groeien enkele struikachtige bomen. Verder hebben kunstenaars van Stek van al eerder weggehaalde bomen picknicktafels en zitbankjes gemaakt. Aan de Vlaszak staat een bushokje met een groen natuurlijk levend dak. De gemeente Breda wil daarmee het belang aangeven van groene daken. Inwoners kunnen via de website van de gemeente Breda informatie krijgen en subsidie aanvragen. Kleine puzzelstukjes die een grote puzzel, klimaatbestendig worden van Breda, zeker zullen doen slagen.[n]