Viering 40-jarig jubileum van judoleraar Toine op gepast afstand. FOTO TOSCA VAN GULDENER
Viering 40-jarig jubileum van judoleraar Toine op gepast afstand. FOTO TOSCA VAN GULDENER foto's Tosca van Guldener

Toine de Roy is al 40 jaar een judo-fenomeen

BREDA - “Het was een warme dag. Ik wist niet hoe goed de judoka’s al waren, dus ik begon met o-soto-gari, natuurlijk goed voorbereid”. Toine weet nog hoe zijn eerste les bij Kuatsu verliep. Een herinnering van vier decennia geleden, want zo lang is De Roy al judoleraar. In die tijd heeft hij meer dan 50 zwarte banden mogen uitdelen aan zijn leerlingen. Het was iedere keer weer een feestje.


In al die jaren heeft Toine heel wat leerlingen op de mat gehad. Veel van hen zijn blijven hangen. Ze hebben nu zelf een zwarte band, een aantal is ook judoleraar geworden, ze komen weer langs om met plezier te leren van De Roy. Of ze zijn jaren nadat ze stopten, weer begonnen met de sport. Zoals Coen van Guldener die, dankzij Toine, niet meer van de tatami (de judomat) is af te slaan. “Toen mijn dochter voor de eerste keer bij Kuatsu kwam, vroeg Toine of ik zelf ooit had gejudood,” zo begint Coen zijn praatje op de jubileumreceptie, “en zo kwam hij erachter dat ik best aardig kon judoën, ik had namelijk een zwarte band op zak. Hij wist mij over te halen om weer te beginnen. Ik ben hem hier erg dankbaar voor.” Nog steeds komen judoka’s van heinde en verre trainen bij Judovereniging Kuatsu om van de expertise van Toine de Roy gebruik te maken. Een aantal veteranen komt elke week helemaal uit Hilvarenbeek gereden om onder toeziend oog van de oude rot in het vak te trainen. “Niet kletsen, maar doen!” is dan het devies en steeds opnieuw worden de technieken ingeslepen. Hoewel de judoka zelf ook niet meer de jongste is, stapte hij regelmatig nog zelf de mat op om een worp of houdgreep voor te doen. Nu even niet. Recent is Toine geopereerd aan zijn voet. Tijdelijk loopt de kwieke tachtiger met krukken. Gelukkig verwachten we hem binnenkort weer naast de mat en hopelijk ook snel weer in judopak!


Anders dan de bedoeling

Vanwege de coronacrisis werd het 40-jarig jubileum van judoleraar Toine anders gevierd dan eigenlijk de bedoeling was. Gelukkig konden de bestuurs- en commissieleden in De Drie Linden in Prinsenbeek op gepaste afstand van elkaar proosten op deze mijlpaal. Een ballonnenboog fleurde de ruimte op en uiteraard kreeg ook Toine een mondkapje met het Kuatsu-logo. Die past mooi in de collectie van jubileumartikelen, met de Kuatsu-sjaal, de Kuatsu-trui, de Kuatsu-pet en de Kuatsu-handdoek. De middag was een groot succes, mede dankzij Anthony van De Drie Linden; al sinds de huidige sporthal bestaat, zit Toine de Roy elke week bij hem aan de bar bij de ‘cooling down’.

De jubilaris genoot dan ook het meest van deze feestelijke middag.[n]