Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

De bossen rond Breda kunnen veel bezoekers hebben. Daar is boswachter Floris Hoefakker zeker van. Maar dan is het wél een vereiste dat die bezoekers zich aan de regels houden. Want slecht gedrag is schadelijk voor de natuur.


Wie tegenwoordig aan regels denkt, denkt al snel aan coronaregels. Maar het zijn de regels van staatsbosbeheer die door bezoekers van het bos nogal eens vergeten worden. Dat terwijl ze voor de natuur erg belangrijk zijn, legt boswachter Floris Hoefakker uit. "We zien helaas regelmatig dat mensen van de paden af gaan en dwars door de heide wandelen. Of dat ze na zonsondergang het bos bezoeken." En ook zwerfafval zorgt voor problemen. "Het dus zijn niet perse de aantallen bezoekers die schadelijk zijn voor onze natuur. Maar wel de manier waarop bezoekers zich gedragen."

Ook ziet Hoefakker het nogal eens gebeuren dat mensen de coronaregels niet meer zo nauw nemen als ze in de natuur zijn. "Dat is natuurlijk stom. Als je met tien mensen op een kluitje gaat staan op de Grote Markt of in het bos, dan is het effect natuurlijk hetzelfde. Ik zou mensen graag aanraden om eens verder te kijken dan het altijd al drukke Mastbos. De Chaamse bossen zijn bijvoorbeeld ook prachtig, én een stuk groter en minder druk." Ook heeft Hoefakker nog een andere, ogenschijnlijk simpele tip. "Neem ook je paraplu mee. Want het zou niet de eerste keer zijn dat ik een hele groep mensen op een kluitje zie schuilen voor de regen."[n] Tekst door Hanneke Marcelis