Een fragment uit de film
Een fragment uit de film Foto: Screenshot YouTube

'De Tweede Wereldoorlog door de ogen van een jongen van zes'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week The Painted Bird.


De Pools-Joodse schrijver Jerzy Kosinski ontvluchtte in 1957 het communisme in Oost-Europa en belandde in de Verenigde Staten waar hij aanvankelijk de kost verdiende als taxichauffeur. Hij maakte zich de taal eigen, werd hoogleraar en schreef een aantal succesvolle boeken, waarvan The Painted Bird (1965) het beroemdste is. Het speelt zich af in het katholieke Polen tijdens de Duitse bezetting. Het verhaal wordt verteld door de ogen van een jongen van zes jaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeit. In de film leeft de jongen van zes in een niet met name genoemd land in Oost-Europa. Voor zijn veiligheid hebben zijn ouders hem ondergebracht bij een oude vrouw die geïsoleerd op het zeer dun bevolkte platteland woont. Maar zij sterft spoedig. Het kind moet rondzwervend zien te overleven. Tijdens zijn zwerftocht wordt hij niet alleen geconfronteerd met kwaadaardige massa´s van bijgelovigen. Ook schijnheiligen die zeggen het beste te willen, maar kwade bedoelingen hebben, kruisen zijn pad. Om zijn ravenzwarte haar wordt hij gezien als een kind van de duivel. Mensen zeggen tegen elkaar dat hij de dieren onvruchtbaar maakt en door zijn aanwezigheid de koeien geen melk meer geven. Zijn verleden en toekomst zijn vaag. Als hem gevraagd wordt waar hij naartoe gaat, zegt hij: "naar huis”. Maar als hem wordt gevraagd waar dat dan is, haalt hij zijn schouders op. The Painted Bird nagelt je vast in de bioscoopstoel, maar gelukkig zijn er ook troostende momenten, bijvoorbeeld als de jongen wordt opgevangen door een pastoor en als een Duitse soldaat zijn leven spaart. Uiteindelijk wordt het Slavische land bevrijd door het Russische leger.
Op geen enkel moment wordt de film onrealistisch.

Over de film:
De titel verwijst naar de vogelhandelaar die gevangen vogels soms verft. Als de geverfde vogel wordt losgelaten, wordt hij niet meer door zijn soortgenoten herkend. Die jagen hem weg of doden hem zelfs.

Lees de lange versie van deze tip op
www.Bredavandaag.nl [n]