Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

De verveling staat bij veel Bredanaars toe nu de avonden donker en guur zijn. Maar de Ulvenhoutse Sjoerd Sprangers (25) heeft daar geen last van. Hij is een echte spelletjesfanaat.


Wie binnenkomt in de woonkamer van de 25-jarige Sjoerd kan de enorme verzameling spellen niet missen. Een kast tot het plafond puilt uit, en daar omheen zijn op de grond alweer nieuwe stapels aan het ontstaan. “Mijn favoriete spel is Dominion”, vertelt de spelletjesfanaat. “Daarbij kun je allerlei verschillende uitbreidingen kopen, die je kan gebruiken om het spel weer een nieuwe twist te geven. Alleen van Dominion heb ik al elf dozen. Maar ook Carcassonne, wat meer mensen waarschijnlijk kennen, vind ik erg leuk.” Als er voor Sjoerd één ding belangrijk is bij het spelen van een spel, dan is het de tactiek. “Spellen waarbij geen tactiek nodig is vind ik echt afschuwelijk. Je moet mij geen mens-erger-je-niet of ganzenbord laten spelen”, vertelt hij lachend.

Nu de avonden donker zijn en feestjes niet doorgaan, heeft Sjoerd extra veel tijd om spellen te spelen. Toch verandert dat voor hem niet veel. Onder andere omdat uitgebreide spelletjesmiddagen met een hele vriendengroep niet meer zijn toegestaan. "Dat is wel jammer. Maar een paar vrienden uitnodigen mag gelukkig nog wel. En ook mijn vriendin vindt tactische spellen leuk, dus ik hoef me niet te vervelen. En straks na de feestdagen wordt dat nog erger, want ik krijg natuurlijk altijd spellen cadeau. En als ik iets nieuws heb, wil het meteen zoveel mogelijk spelen."[n]